Laatste update 15:12
32

Europese ‘vluchtelingentsunami’ blijkt storm in glas water

Als we alle berichten in de media en van sommige politici zouden moeten geloven, wordt Europa helemaal overgenomen door een toenemende stroom aan vluchtelingen. Duitse media melden dat uit recent onderzoek van de overheid echter blijkt dat er in 2015 maar 600.000 mensen zijn gebleven, de helft van wat er voorspeld werd. En ook in Nederland dalen de cijfers van binnenkomende asielzoekers. Storm in een glas water dus.

In Duitsland heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken het aantal vluchtelingen in 2015 geschat op 1,1 miljoen maar uit de nieuwe cijfers blijkt dat de helft ervan binnengekomen is. Eerder zouden de cijfers 1.25 miljoen vluchtelingen in Duitsland getoond hebben maar niet meegerekend is het feit dat 627.000 daarvan in 2014 al geregistreerd waren.

Het enorme verschil in cijfers is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat de 1,1 miljoen aankomsten met een rudimentair systeem geregistreerd werden. Elke bezoeker werd meegeteld inclusief degenen die doorreisden naar andere landen.

Zweden nam 160.000 asielzoekers op, van wie velen de eerst door Duitsland reisden. Anderen zouden ook twee keer geregistreerd zijn, of hebben Duitsland vertrokken om terug te keren naar het vaderland.

Het CBS meldt dat de daling van asielzoekers ook in Nederland aanhoudt. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) registreerde vorige maand 1.775 personen, wat dertig procent minder is vergeleken met januari. Het aantal reizigers daalde met 13 procent tot 690 mensen.

De ophoping van mensen en chaos bij het binnenkomen in Europa is meer te wijten aan het gebrek aan eenduidig beleid van de EU dan dus de gevreesde ‘vluchtelingentsunami’.

cc foto: Steven Lilley

Geef een reactie

Laatste reacties (32)