Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese voorvader had donkere huid, blauwe ogen

  •  
27-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
325 keer bekeken
  •  
papa_300.jpg
Reconstructie op basis van 7000 jaar oud skelet
Het idee dat de Europeaan een blanke is met blauwe ogen kan minstens voor de helft de prullenmand in. Dat van die blauwe ogen klopt wel maar de mensen die 7000 jaar geleden Europa bewoonden hadden een donkere huid.
Dat stellen Spaanse wetenschappers op basis van dna dat werd onttrokken aan een 7000 jaar oud skelet. Het skelet, dat in een ongewoon goede staat verkeerde, werd in 2006 door grotzoekers gevonden in een diep gangensteltsel in het Cantabrisch Gebergte, gelegen in het noordwesten van Spanje. De man leefde in de tijd dat de mens nog jager-verzamelaar was en de agrarische technieken nog niet vanuit het Midden-Oosten Europa hadden bereikt.
RTEmagicC_papa.jpg
Het dna bezorgde wetenschappers een aantal verrassingen. Zo had de man een donkere huid, terwijl er altijd van uitgegaan werd dat de holbewoners blanken waren, zoals ook is te zien op voorstellingen. Hoe donker de huid precies was, is niet bekend. Daarnaast had de man blauwe ogen. Ook dat was verrassend omdat men er tot nu toe van uit ging dat blauwe ogen ontstaan waren als mutatie na de opkomst van de lichte huid. De man had donkere haren.
Verder bleek het dna het meest overeen te komen met dat van bewoners van het noorden van Europa, met name Zweden en Finland.
beeld: CSIC

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.