Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Euthanasie voor kinderen, moet dat kunnen?

  •  
05-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
euthanasie300_02.jpg
Kinderarts pleit voor mogelijkheid tot euthanasie voor kinderen onder de 12 jaar
Doodzieke kinderen onder de 12 jaar die ondraaglijk lijden, moeten de mogelijkheid krijgen tot euthanasie. Daar pleit kinderarts Eduard Verhagen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen voor. Euthanasie in Nederland is nu alleen mogelijk vanaf 12 jaar.
Voor baby’s met een zware aangeboren, dodelijke handicap tot 1 jaar, bestaat het zogeheten Groningen-protocol. Ouders kunnen dan met artsen beslissen om het leven van de baby acties te beëindigen, zonder dat de rechter tot vervolging overgaat. Het protocol is in 2005 opgezet en werd met veel kritiek ontvangen. Amerikaanse kranten spraken over babymoordenaars, in Italië werden de Groningse artsen zelfs neergezet als ‘nazi-artsen’.
Maar met de komst van dat protocol is niets gedaan aan de leeftijdscategorie 1 tot 12 jaar. Actieve levensbeëindiging voor die groep mag niet; artsen die een einde maken aan het leven van een kind onder de 12 jaar, kunnen worden vervolgd en veroordeeld voor moord. Volgens de artsen is dit een gat in de wet. In september komen Nederlandse kinderartsen bij elkaar om tot een gezamenlijk standpunt te komen.
Begin dit jaar schrapte België overigens de leeftijdsgrens voor euthanasie.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.