Laatste update 12:32
9

Euthanasie voortaan toegestaan bij dementie

Uit een nieuwe uitspraak van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie blijkt dat artsen voortaan euthanasie mogen verlenen aan wilsonbekwame patiënten, schrijft Trouw. Hierbij kan gedacht worden aan mensen die lijden aan alzheimer. De zaak kwam aan het rollen na een zaak over een vrouw die eerder dit jaar een slaapmiddel kreeg toegediend, waarna euthanasie volgde. De dienstdoende arts werd hiervoor berispt, maar die zei het gedaan te hebben op basis van de wilsverklaring van de vrouw. Voor zowel de familie als de arts was het duidelijk dat de vrouw ondraaglijk leed te verduren had.

Bij een andere zaak vond de Toetsingscommissie het toedienen van een slaapmiddel verwijtbaar omdat het de patiënt de mogelijkheid ontneemt zich ‘fysiek te verzetten’ tegen de euthanasie. Bij die zaak werd de arts ook door de tuchtrechter berispt en bekijkt het Openbaar Ministerie momenteel of de arts vervolgd gaat worden.

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat het aantal gevallen van euthanasie is gedaald met zo’n 9 procent, na een jarenlange stijging. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar waren er zo’n 4600 euthanasie-gevallen. Een mogelijke verklaring is het aantal ‘onzorgvuldige’ zaken die het Openbaar Ministerie onderzoekt. Hierdoor zouden artsen zich terughoudender op kunnen stellen om euthanasie te verlenen.

Cc-foto: Marcel Oosterwijk

Geef een reactie

Laatste reacties (9)