11

Even schrikken: 06-nummers traceren via Facebook

Sociale netwerksite weer veel 'socialer' dan gedacht ... Schuilnamen te herleiden tot personen

Veel Facebook-gebruikers zijn – zonder dat ze het zelf realiseren – door derden te achterhalen via hun telefoonnummer. Je kunt dat zelf uitproberen door nummers van bekenden of dat van jezelf in te voeren in de zoekbalk. In een aantal gevallen komen dan namen naar boven van gebruikers die geen lid zijn van je vriendenkring en van wie het nummer niet zichtbaar op hun pagina is. Dat vertelde Francisco van Jole donderdag bij De Gids FM op Radio 1.


De zoekfunctie maakt het ook mogelijk te gokken met nummers. Verander een paar cijfers en je ziet de namen van complete vreemden van wie de nummers op geen enkele andere manier te achterhalen zijn.
Facebook vindt dat zoeken naar nummers een feature. Om misbruik te voorkomen, bijvoorbeeld door bedrijven die op grote schaal nummers verzamelen, is de frequentie waarmee gezocht kan worden beperkt. Die restrictie ontbrak echter op de mobiele versie van de site. Volgens de ontdekker van het beveiligingsgat konden zo in hoog tempo persoonsgegevens verzameld worden. Ter demonstratie achterhaalde hij de nummers van bijna duizend New Yorkers. Een geavanceerd systeem zou volgens hem binnen enkele dagen alle beschikbare nummers van de meer dan een miljard gebruikers ter wereld kunnen verzamelen. Facebook zegt dat gat inmiddels gedicht te hebben.

Schuilnamen
Voor veel mensen is het een verrassing dat ze door vreemden via een telefoonnummer te achterhalen zijn op Facebook. Ze hebben ooit hun nummer toegevoegd, bijvoorbeeld bij het installeren van de Facebook app op een smartphone, maar tonen de 06- niet op hun eigen pagina. ‘Ik dacht dat het alleen zichtbaar was voor vrienden,’ zegt een volstrekt willekeurig persoon die we bellen. Anderen verkeren in dezelfde veronderstelling. ‘Ik heb het nummer wel eens toegevoegd maar later weggehaald,’ zegt een ander.
Het is via de Facebook-feature mogelijk om nummers zonder naam, zoals te vinden op bijvoorbeeld Marktplaats, ongemerkt te traceren. Ook kan achterhaald worden dat mensen onder een andere naam actief zijn op Facebook.
Weghalen helpt niet
De setting om de weergave aan te passen ligt – zoals wel vaker bij Facebook – diep verscholen. Ga naar het pijltje rechtsboven in het scherm, dan naar Privacyinstellingen en check Contactmaken. Daar kan ingesteld worden of het nummer alleen voor vrienden zichtbaar is, voor vrienden van vrienden of voor iedereen.

Het verwijderen van een telefoonnummer uit de accountgegevens blijkt overigens geen effect te hebben. Een eenmaal opgegeven nummer wordt ook na verwijdering teruggevonden. Om het bekende Las Vegas – motto te parafraseren: What happens on Facebook, stays on Facebook.

cc-foto: Albers Heinemann

Geef een reactie

Laatste reacties (11)