26

Ex-analist beschuldigt Moody’s van corruptie

Ex-analist William Harrington beweert dat de kredietbeoordelaar corrupt is tot op het bot

Kredietbeoordelaar Moody’s is niet onafhankelijk en zet analisten onder druk om voordelig te oordelen over klanten. Dat schrijft voormalig analist voor Moody’s William Harrington in een brief aan de Amerikaanse toezichthouder SEC.

Het probleem zit hem in het verdienmodel van de kredietbeoordelaar. Moody’s onderzoekt producten van dezelfde bedrijven door wie ze betaald worden. “Wie niet oordeelt in het voordeel van de klant mist inkomen”, aldus Harrington.

In zijn brief schrijft Harrington:
“Het management van Moody’s, het management van Moody’s Corporation en het bestuur van Moody’s zijn verantwoordelijk voor de slechte kwaliteit van de waarderingen van het bedrijf, en dit mondde uit in de financiële crisis.

Moody’s kwam tijdens financiele crisis al in opspraak toen het bepaalde bankproducten als robuust en veilig had beoordeeld terwijl deze voor grote verliezen zorgden bij de banken toen de Amerikaanse hypothekenbubbel tot een hoogtepunt kwam. Volgens Harrington had Moody’s die klap zien aankomen en probeerde het zichzelf zelfs te veiligen tegen een eventuele crisis.

NU.nl: ‘Moody’s corrupt tot op het bot’

cc-foto: Peanutian

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (26)