Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ex-bestuurder Amarantis huilt: Mijn integriteit is geschaad

  •  
05-12-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
490 keer bekeken
  •  
ANP-Molenkamp_300.jpg
Bert Molenkamp overweegt naar de rechter te stappen … Ex-docent Amarantis: Bestuurders creëerden een 'angstcultuur'
Ex-baas van Amarantis, Bert Molenkamp vindt dat het uitgelekte conceptrapport over de financiële problemen bij Amarantis zijn reputatie heeft geschaad. In het Parool kondigde hij dinsdag aan te overwegen naar de rechter te stappen.
Molenkamp vindt dat zijn naam zwart is gemaakt. De commissie schreef dat oud-bestuurders en adviseurs zich schuldig maakten aan belangenverstrengeling, zelfverrijking en misbruik van leaseauto’s. Volgens Molenkamp zijn dit slechts ‘signalen van vermeende onregelmatigheden’.
Dit is onwaarschijnlijk schadelijk voor mijn integriteit. (…) Op dat gevaar heb ik de commissie tot twee keer toe gewezen. En toch stond het in het conceptrapport. Dat neem ik ze zeer kwalijk.”
Ook wordt de oud-topman een dubieuze vastgoedtransactie verweten. Dertien jaar geleden zou hij een leegstaande villa van ROC ASA hebben gekocht waar hij destijds bestuurder van was. Volgens Molenkamp heeft hij daar de ‘gewone’ prijs voor betaald die door een onafhankelijke makelaar vast vastgesteld.
In de Volkskrant van woensdag is een opmerkelijk stuk te lezen van docent Martin Slagter. Hij werkte in 1997/1998 voor een Utrechtse vestiging van de Amarantis scholengemeenschap. Nadat hij een kritisch stuk over het bestuur en de managers schreef in Trouw werd hij gedwongen ontslag te nemen. In een gesprek drong zijn baas, directeur Van Bennekom, aan of hij niet eens ‘naar iets anders’ uit moest kijken aangezien hij ‘altijd zoveel kritiek’ had op de organisatie. Deze manier van handelen is volgens Slagter “kenmerkend voor de ‘angstcultuur’ en ‘autocratische wijze van besturen’ waarvan het rapport gewag maakt”.
Het rapport over de misstanden bij Amarantis wijst bestuurders Lenssen, Van Setten en Molenkamp aan als hoofschuldigen. Volgens Slagter moet het Ministerie van Onderwijs ook kritisch kijken naar de eigen rol in dit verhaal. De kersverse PvdA-staassecretaris Martin van Rijn, was voorzitter van de commissie die het onderzoek naar Amarantis leidde, maar liet zich als bestuursvoorzitter van PGGM een salaris van 469.000 euro uitbetalen.
Van Rijn zit nu in één kabinet met Lilianne Ploumen die als voorzitter van de PvdA ooit het voortreffelijke plan lanceerde om PvdA-leden die zichzelf in (semi)overheidsdienst een salaris boven de balkenendenorm toekennen (181.000 euro), uit te sluiten van ministersposten, staatssecretariaten en burgemeesterschappen. Als het onderzoek naar de val van Amarantis iets heeft aangetoond, dan is het wel een stuitend gebrek aan moreel besef bij vrijwel alle betrokkenen.”
Update 13.20 uur De SP wil dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) nog deze week aangifte doet tegen oud-bestuurders van Amarantis. Kamerlid Manja Smits zei woensdag in de Kamer: “Ik stel voor dat de minister zo snel mogelijk aangifte daat doen, liefst deze week nog.” “Er zijn genoeg signalen van illegale praktijken om het Openbaar Ministerie nu onderzoek te laten doen.”
De VVD vindt dat het onderzoek naar Amarantis nog grondiger kan. De externe accountants zijn volgens de VVD te veel buiten schot gebleven bij het eerste onderzoek onder leiding van Van Rijn.
VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg zei woensdag in het debat daarover:
Hoe kan het dat er tot en met 2011 een goedkeurende verklaring is afgegeven? De continuïteit van de onderneming was hier toch duidelijk in het geding, had de accountant misschien niet de formele plicht, maar wel de zorgplicht om de stormbal te hijsen?”, vraagt de VVD’er zich af.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.