33

Ex-dictator en babyontvoerder Videla overleden

Slachtoffer: 'Jammer dat hij geheimen mee het graf in neemt' ... Generaal maakte Willem-Alexander 'beetje dom'

De gevreesde Argentijnse dictator generaal Jorge Videla is in een cel in Buenos Aires overleden. Hij werd in december 2010 veroordeeld tot levenslang wegens de misdaden die zijn regime beging, zoals de moord op duizenden politieke tegenstanders en het ontvoeren van hun kinderen.


De NOS meldt:

Videla regeerde Argentinië met harde hand in de jaren 70 en 80. Hij was verantwoordelijk voor talloze verdwijningen en moorden. Tegenstanders liet hij met ‘dodenvluchten’ boven zee uit vliegtuigen gooien. In 1976 kwam Videla aan de macht door een militaire staatsgreep waarbij Isabel Perón werd afgezet.

Aanvankelijk leek het of Videla en zijn kornuiten zouden ontsnappen aan hun straf omdat er na het ineenstorten van het militaire regime een amnestiewet werd afgekondigd. Onder de in 2003 gekozen president Néstor Kirchner werd die wet buiten werking gesteld en kon Videla alsnog veroordeeld worden.

In de Buenos Aires Herald verklaart gemeenteraadslid Juan Cabandié, zelf als baby ontvoert en opgevoed bij aanhangers van Videla, dat het jammer is dat de generaal belangrijke geheimen het graf in neemt. “Mijn enige vreugde is dat hij de laatste twee jaren van zijn leven heeft gesleten in de cel.”

In Nederland werd eind jaren zeventig actie gevoerd tegen het regime van Videla door onder meer Freek de Jonge. De conferencier wilde een boycot van het WK voetbal in 1978 omdat Videla dat als propagandamiddel gebruikte. Onlangs nog werd het politieke belang van het kampioenschap, dat Nederland in de finale van Argentinië verloor, bevestigd.

De beroemde uitspraak van koningin Maxima dat koning Willem-Alexander een ‘beetje dom’ was geweest, werd ook door de generaal veroorzaakt. De toen nog kroonprins had om zijn schoonvader Zorreguieta, bewindsman in de regering van Videla, te verdedigen tegenover journalisten geciteerd uit een ingezonden brief. Die brief bleek geschreven door Jorge Videla.

Premier Rutte stelde vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie: “Over de doden niets dan goeds, en verder is er over deze man niet heel veel goeds te zeggen” 

Geef een reactie

Laatste reacties (33)