Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ex-en moeten pikante beelden wissen

  •  
03-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
304 keer bekeken
  •  
pic_300.jpg
Duits hof: Recht op vergetelheid geldt ook voor de liefde
Het recht op vergetelheid is weer een stuk uitgebreid, althans in Duitsland waar de rechter heeft bepaald dat een ex verplicht is sexy foto’s van zijn of haar voormalige geliefde te wissen.
Het is een situatie waar steeds meer mensen mee geconfronteerd worden: tijdens een relatie worden er intieme foto’s en filmpjes gemaakt. Vervolgens sneuvelt de relatie en blijven die intieme beelden in handen van de ex. Dat voelt voor velen niet prettig, en heus niet alleen vanwege de dreiging van zogheten wraakporno waarbij de beelden online worden gezet.
Het hoger gerechtshof van de West-Duitse stad Koblenz heef nu geoordeeld dat een ex verplicht is al dergelijk materiaal te wissen als de voormalige partner daar om vraagt. Dat geldt niet voor beelden waarop de ex in niet-initieme situaties te zien zijn. Dus je hoeft niet bang te zijn dat na de echtscheiding je trouwalbum er aan gaat.
Het vonnis werd geveld in een zaak waar een fotograaf sensuele foto’s had gemaakt van zijn geliefde. Ze gaf daar toestemming voor, en maakte ze ook zelf, maar wilde die toestemming intrekken nadat de relatie verbroken werd. De kwestie werd tot in hoogste instantie uitgevochten en is nu in het voordeel van de vrouw beslist. Haar recht op bescherming weegt zwaarder dan het eigendomsrecht van de fotograaf, oordeelde het hof. De uitspraak roept ook vragen op omdat de rechter ervan uitgaat dat beelden uiteindelijk altijd online terecht kunnen komen en daarom vernietigd moeten worden voordat dat gebeurt. Dat roept vragen op over de waarde van en het recht op persoonlijke bezittingen, aldus een commentaar in Der Tagesspiegel.
cc-foto: ME Aguila

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.