Laatste update 19 mei 2016, 14:49
82

‘Ex-PvdA’ers stonden imago Asscher in de weg’

Afgesplitste Kamerleden Kuzu en Öztürk doen boekje open over hun vertrek… fractiesecretaris PvdA reageert: 'verhaal hangt van onwaarheden aan elkaar'

De twee Turkse PvdA-Kamerleden die onlangs uit de partij stapten na de discussie over het plan van vicepremier Lodewijk Asscher om een aantal Turkse organisaties te laten monitoren, hebben in een interview in de Volkskrant een boekje opengedaan over hun breuk met de partij. In het interview vertellen de oud PvdA’ers dat ze vooral uit de partij moesten omdat ze ‘het imago van minister Asscher in de weg stonden’.

Ze voelen zich het slachtoffer van het nieuwe, harde en volgens hen verrechtste imago van vicepremier Asscher dat zij in de weg stonden. Volgens Khadija Arib, de fractiesecretaris van de PvdA, klopt hun verhaal niet.

De uitlatingen van Kuzu en Öztürk zijn niet mals. Ze voelen zich als ‘monsters’ weggezet door de partij en vertellen over een partijtop die intimideert en geen kritiek duldt. De Kamerleden zeggen dat ze hun mond moesten houden over de kritiek die ze hadden omdat die niet strookte met de koers van de PvdA.

Kuzu hierover in het interview in de Volkskrant:

“De moraal van de PvdA-top is: als je kritiek hebt, is dat wantrouwen. Dus dan moet je vertrouwen uitspreken en een verklaring ondertekenen. Maar moet ik in dit enorme debat blindelings de minister volgen? Ik ben toch aangesteld om het kabinet te controleren?

Volgens Kuzu en Öztürk moesten ze een verklaring tekenen waarin ze akkoord gingen met het integratiebeleid van de partij. En als ze dat niet zouden doen, dan zou dat schade opleveren aan Asschers profiel, is hun verhaal. Ook vertellen de twee dat er binnen de partij wordt gespeculeerd over Asscher en Samsom. Diederik Samsom zou een speelbal van Asscher zijn en dat zelf niet in de gaten hebben.

Kuzu zegt hier onder andere over:

Er wordt in de fractie volop openlijk gespeculeerd: wanneer gaat Asscher het overnemen van Diederik, voor of na de provinciale verkiezingen in maart? Blijft het kabinet dan wel zitten?

De PvdA heeft op het interview gereageerd en weerspreekt de beweringen van haar oud-Kamerleden. Volgens fractiesecretaris Khadija Arib hangt hun verhaal van onwaarheden aan elkaar. Volgens haar ging discussie in de kern om het feit dat beide Kamerleden hun vertrouwen in de houding van de partij weigerden uit te spreken. Of dat mondeling of schriftelijk gebeurde vindt de fractiesecretaris er niet toe doen.

Lees het hele interview in de Volkskrant (betaald).

Lees ook: ‘Ex-PvdA’ers kondigen nieuwe beweging aan

Geef een reactie

Laatste reacties (82)