90

Ex-vicepremiers: ‘Excuses voor negeren jodenvervolging’

Gerrit Zalm en Els Borst laken houding Nederlandse regering in oorlogstijd

De Nederlandse regering in ballingschap heeft vrijwel niets ondernomen tegen de vervolging van joden in de Tweede Wereldoorlog. Koningin Wilhelmina stelde de racistische misdaden vrijwel niet aan de kaak in haar radio-toespraken. Het is tijd om daar officieel excuses voor te maken vinden de voormalig vice-premiers Gerrit Zalm (VVD) en Els Borst (D66).


Van alle door de nazi’s in Noordwest-europa bezette landen werden in Nederland  in verhouding de meeste joden opgepakt en afgevoerd naar de vernietigingskampen. Op Luxemburg na. De jacht op joden werd voornamelijk uitgevoerd door Nederlandse politieagenten die daarbij een verbeten sadisme aan de dag legden.

De Pers schrijft: 

Zalm (VVD) en Borst (D66) speelden in 2000 een grote rol in de onderhandelingen over de compensatie van geroofde Joodse tegoeden. De regering-Kok sprak toen wel een ‘spijtbetuiging’ uit over hoe de Joden ná de oorlog zijn behandeld. Van de ex-ministers had het verder mogen gaan: zij vinden excuses ook gepast voor het falen van de Nederlandse regering in ballingschap tijdens de oorlog. (…) 
Volgens Borst zag de regering van minister-president Gerbrandy de Joodse Nederlanders als een bijzondere groep en niet als ‘echte Nederlanders’. ‘Mijn intuïtie is dat als alle katholieken of gereformeerden naar Duitsland gedeporteerd waren, de Londense regering wel instructies had gegeven aan de bevolking in bezet Nederland.’

Oud-premier Kok wilde geen excuses aanbieden, volgens Borst en Zalm omdat hij zijn na-oorlogse partijgenoten die niet wilde afvallen. Kok zelf zegt dat hij afzag van excuses omdat hij er niet van houdt zich te verontschuldigen voor zaken waar hij zelf part noch deel aan had. Andere tijdens de oorlog bezette landen hebben wel excuses geboden, ook voor de rol tijdens de oorlog, schrijft De Pers.

Ronny Naftaniel van het CIDI twittert:

Excuus over opstelling NL regering in WO2 moet uit het hart vd samenleving komen. Joodse Gemeenschap moet er niet om vragen

Correctie 23:00 Specificering ‘in Noordwest-europa’ toegevoegd in eerste zin. In Oosteuropese landen was de vervolging van joden nog dodelijker.

Zie ter vergelijking: De Deense redding

Wat vind je? Is het tijd voor excuses?

cc-foto: Corrie ten Boom Museum

Geef een reactie

Laatste reacties (90)