Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jos van Rey veroordeeld tot één jaar cel voorwaardelijk voor corruptie

  •  
20-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
Hoger beroep omkopingszaak Jos van Rey

© 2017-11-20 10:36:45 DEN HAAG - De voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey komt aan bij het gerechtshof voor het hoger beroep in de omkopingszaak tegen de oud-politicus. Het OM gaat niet a

Jos van Rey, de voormalige Roermondse politicus (VVD), heeft woensdag in een hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van een jaar gekregen. Volgens het Hof is het bewezen dat de ex-wethouder zich tijdens zijn wethouderschap schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Eerder legde de rechtbank hem een werkstraf op, maar daar was het Openbaar Ministerie het niet mee eens. Het OM eiste in het hoger beroep daarom twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, naast drie jaar ontzetting uit het recht van een bestuurlijk ambt bij de overheid. Die extra maatregel is door het hof beperkt tot twee jaar.
Van Rey heeft zich volgens het OM jarenlang schuldig gemaakt aan omkoperij. Zijn goede vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol en hij maakten samen reisjes, gingen samen naar voetbalwedstrijden en op vakantie in Pol’s huis in Saint Tropez. Als wethouder lekte Van Rey tegelijkertijd jarenlang vertrouwelijke documenten en andere geheime informatie aan de projectontwikkelaar. Maar daar bleef het niet bij. De VVD’er haalde via bedrijf Liba BV, dat op naam van zijn kinderen stond, tussen 2006 en 2012 een bedrag van 192.861,20 euro binnen als sponsorgeld voor de VVD. Dat geld kwam van bedrijven die betrokken zijn bij bouwprojecten in de gemeente. Zo maakte bouwconcern VolkerWessels en Van Pol via dochterbedrijven zeker 20.000 euro over.

Meer over:

vvd, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.