132

Ex-zedendelinquent L. ‘mensonwaardig’ behandeld

Tientallen mensen protesteren bij Leidse flat waar oud-zwemleraar Benno L. onderdak vond

“Draag Benno L. alsjeblieft over aan Duitsland. Nederlanders zijn zo’n intolerant volk. Wat mijn cliënt nu meemaakt, is mensonwaardig.” Dat zegt de advocaat van de veroordeelde pedoseksueel Benno L., Pieter van der Kruijs. Zaterdag werd bekend dat de voormalige zwemleraar, die zijn straf heeft uitgezeten, onderdak heeft gekregen in een flat in Leiden. Daar kwamen zaterdag tientallen mensen bijeen op hiertegen te protesteren, zo meldt het AD.


Een officiële demonstratie was niet aangemeld, maar dat weerhield mensen er niet van toch naar de flat te trekken, schrijft het AD. Een enkeling houdt een spandoek vast. “Weg pedofiel, geen pedofiel in deze wijk”, is de leus van enkele buurtbewoners die zeggen kinderen te hebben. Zo’n vijftien man politie hield de menigte in het oog.

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden heeft nog geen besluit genomen over wat er uiteindelijk met Benno L. gaat gebeuren. Volgens een woordvoerster van de gemeente hebben mensen vooral “behoefte aan informatie” en zijn ze boos of bezorgd. “Misschien heeft dat ook te maken met dat je het niet van te voren meldt, maar dat is een afweging die is gemaakt”, legde zij uit.

Angstig
Advocaat Van der Kruijs zegt dat Benno L. op termijn naar familie in Duitsland wil. Maar door de voorwaarden waaronder hij vrij is kan dat pas op zijn vroegst volgend jaar zomer, aldus het AD. Van der Kruijs zou graag zien dat die termijn wordt vervroegd:

Hij is een angstige man op dit moment. Hij kan nog geen snee brood gaan kopen

Van der Kruijs pleit verder voor het instellen van een ‘aanwijscommissie’, die gemeenten kan verplichten huisvesting te bieden aan ex-zedendelinquenten.

AD: Advocaat Benno L.: dit is mensonwaardig/Toch protest tegen Benno L. in Leiden

Video boven: Omroep West

Video onder: VOL Media 

Geef een reactie

Laatste reacties (132)