Laatste update 13:26
26

Excuses en smartengeld van Defensie voor slachtoffers Chroom-6

Staatssecretaris Visser van Defensie biedt namens de Nederlandse overheid haar excuses aan voor het blootstellen van medewerkers aan de gezondheidsgevolgen van het werken met chroom-6 in de periode 1984-2006:

Defensie is tekortgeschoten, dat spijt mij.

Visser sprak de excuses uit tijdens de presentatie van het RIVM-rapport naar de kwestie, waarvan de conclusies vrijdag al uitlekten. Het ministerie wist van de schadelijke effecten maar deelde die informatie niet met werknemers en regelde ook geen veilige werkplek of afdoende beschermingsmiddelen. De RIVM concludeert dan ook dat Defensie aansprakelijk is voor de geleden schade.

Naast excuses biedt Defensie de slachtoffers en hun nabestaanden smartengeld aan. Tussen 5000 en 40.000 euro, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Visser:

Ik besef dat geen bedrag het leed goed kan maken. Dit is om te laten zien dat we onze fouten erkennen.

In de Volkskrant beschrijft columniste Sheila Sitalsing vanmorgen het leed dat Defensie willens en wetens veroorzaakte:

Ze kregen er brokkelnagels van, jeuk, aandoeningen aan lever en nieren en diverse soorten kanker, klaagden de werknemers zelf, jaren na dato. Duizend mensen werden ernstig ziek, volgens advocaten die de slachtoffers vertegenwoordigen. Ruim honderd gingen dood, volgens diezelfde vertegenwoordigers.

Ze destilleert uit het rapport dat Defensie ‘financiële overwegingen heeft laten prevaleren boven de veiligheid van haar eigen mensen’. En sluit af met de woorden: “Er zijn voor minder koppen gerold.”

Afbeelding: ANP, staatssecretaris Visser en minister Bijleveld bij de presentatie van de Defensienota

Geef een reactie

Laatste reacties (26)