28

Excuses van Blok aan Suriname, BuZa wil niet zeggen aan wie nog meer

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft formeel zijn excuses aangeboden aan Suriname, dat hij onder meer een ‘failed state‘ noemde, tijdens een besloten bijeenkomst georganiseerd door zijn ministerie. In een brief aan zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle biedt de minister zijn ‘oprechte excuses’ aan dat hij uitspraken heeft gedaan die hij ‘niet had moeten doen’ en dat hij zich ‘in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten’.

De minister heeft inmiddels ook de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten benaderd. De uitspraken van Blok werden naast Suriname ook door Curaçao sterk veroordeeld. De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath merkte terecht op dat Blok in het buitenland niet alleen Nederland vertegenwoordigt, maar met Curaçao, Aruba en Sint-Maarten ook ‘drie multi-etnische, multireligieuze en multiculturele landen in het Koninkrijk’.

Ook in Australië werd met ontzetting gereageerd op de uitspraken van Blok, met name door de First Nations Peoples, die volgens Blok ‘compleet uitgeroeid’ zouden zijn. Het National Congress of Australia’s First Peoples (NCAFP) heeft de Australische minister Julie Bishop gevraagd om in gesprek te gaan met Blok. Rod Little van het NCAFP:

Het is een schande en volkomen onaanvaardbaar. Ik zou willen zeggen: zorg dat je de feiten op een rijtje krijgt. Hier ben ik, het levende bewijs dat de oorspronkelijke bewoners nog altijd bestaan in Australië en dat we niet zijn uitgeroeid.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde tegenover NRC niet zeggen elke landen er allemaal nog meer excuses hebben gekregen van Blok. “De landen die daar behoefte aan hadden zijn benaderd door Blok”, aldus een woordvoerder.

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (28)