Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Exit Afghanistan

  •  
26-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
mod_300.jpg
België halveert troepenmacht, weg uit Kunduz … Sarkozy roept honderden troepen terug … Andere landen houden de onwinbare oorlog ook voor gezien
In navolging van de Amerikanen die begonnen zijn zich terug te trekken uit Afghanistan, reduceren nu ook andere landen in hoog tempo hun militaire deelname aan de onwinbare oorlog.
De Belgen trekken zich vooral terug uit de hoofdstad Kaboel. Volgens de Belgische minister van Defensie is de klus daar  geklaard. Nederlandse media melden dat de Belgen in Kunduz blijven maar het Franse persbureau AFP meldt dat ook daar troepen worden teruggetrokken.
De Franse president Sarkozy kondigde vrijdag aan dat zijn land nog voor het einde van het jaar honderden manschappen terug zal roepen. Polen heeft al eerder gezegd taken te zullen verschuiven van vechten naar trainen. Italië, Duitsland en Canada hadden al eerder aangekondigd hun troepen te verminderen. De aankondigingen zijn een direct gevolg van de Amerikaanse plannen de troepenmacht in Afghanistan drastisch te verminderen. Het wekt geen verbazing dat de andere landen dan ook niet willen blijven, schrijft de Wall Street Journal. Aleen de Britten blijven nog op volle sterkte maar volgens de krant is het slechts een kwestie van tijd voordat Cameron zijn beleid zal herzien.
Vorig jaar viel het Nederlandse kabinet over het voortzetten van de militaire aanwezigheid in Afghanistan. Het CDA wilde daar koste wat kost aan vasthouden, de PvdA niet. Het huidige kabinet stuurt een trainingsmissie naar Kunduz.
RTEmagicC_mod_620_308.jpg
foto: MoD
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.