Laatste update 22:59
42

Groen verslaat bruin in Beieren

Update 22.30 uur:
De resultaten van de deelstaatverkiezingen in Beieren stromen langzaam binnen en bevestigen wat de peilingen al voorspelden: een gigantisch verlies voor de voorheen oppermachtige Christelijk-Sociale Unie (CSU), die wel nog steeds ruim de grootste blijft, en historische winst voor de Groenen. De opkomst is een stuk hoger dan vijf jaar geleden, meer dan 70 procent van de kiesgerechtigden ging stemmen. De voorlopige uitslag luidt dat CSU 37,3 procent van de stemmen heeft gehaald. De Groenen zijn flink gegroeid en worden de tweede partij met 17,8 procent. Het extreemrechtse Alternative für Deutschland wordt de vierde partij met 10,7 procent en de sociaal-democraten van SPD blijven steken op 9,5 procent. Minder dan de helft van het aantal stemmen van vijf jaar geleden.

Eerder:
De laatste exit polls voorspellen dat CSU 35,7 procent van de stemmen haalt, de Groenen de tweede partij worden met 18,7 procent van de stemmen, de Freie Wähler iets stijgen en uitkomen op 11,6 procent en dat AfD de vierde partij wordt met 11 procent. De SPD incasseert net als CSU een flink verlies en lijkt van de tweede nu de vijfde partij van Beieren te worden, met 9,5 procent. De liberale FDP (Freie Demokratische Partei) lijkt de kiesdrempel van 5 procent nipt te gaan halen, terwijl Die LINKE er ruim onder blijven met 3,3 procent.

De vraag is nu wat de CSU gaat doen. Ze zijn afgestraft voor de hardere anti-immigratiekoers van de afgelopen tijd waarbij men zich afzette tegen de koers van bondgenoot Angela Merkel en haar CDU. CSU zou samen met de Groenen een comfortabele meerderheid genieten. Of een meerderheid met FDP of AfD tot de mogelijkheden behoort is nog even afwachten.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)