25

Exitpolls: Socialisten winnen Spaanse verkiezingen

De socialistische PSOE wint volgens de eerste exitpolls de Spaanse parlementsverkiezingen. De partij haalt echter geen meerderheid. De extreemrechtse partij Vox boekt een enorme zetelwinst, een verdubbeling van het huidige aantal, volgens commentatoren is die groei aangejaagd door het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië.

De VRT meldt:

Vox zou 47 zetels halen, komende van 24, en daarmee de derde partij worden in Spanje, amper zes maanden nadat ze haar debuut maakte in het parlement. Vox wil een hardere aanpak van immigranten en van regionale separatistische partijen.

Volgens een peiling van de publieke omroep RTVE haalt de PSOE tussen de 114 en 119 zetels in het 350 plaatsen tellende parlement. Daarmee wordt de partij wel de grootste maar het is minder dan de 123 zetels die in april werden behaald. De conservatieve PP wint ten opzichte van april en komt op 85 tot 90 zetels. De opkomst was lager dan in april.

De liberale nieuwkomer Ciudadanos, vorige keer nog een verrassende winnaar, levert fors in en blijft steken op 10 zetels. Ook de linkse Podemos verliest en gaat van 42 naar 33 zetels.

Het is de vierde parlementsverkiezing in vier jaar tijd. De regering van PSOE zag zich genoodzaakt tot een stembusgang omdat de Catalaanse partijen hun steun introkken. Het is met de nieuwe uitslag de vraag of premier Pedro Sánchez wel in staat zal zijn een nieuwe coalitie te vormen.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/10/spanje-verkiezingen/

Geef een reactie

Laatste reacties (25)