243

‘Experiment met Griekenland heeft gefaald’

Update: Premier Tsipras haalt uit naar Europa; Griekenland vijf jaar gebruikt als laboratoriumexperiment … Wil geen zoveelste bezuinigingsronde, wel terug naar principe van democratie

Woensdag sprak de Griekse premier Tsipras in het Europees Parlement in Straatsburg. Daar zei hij onder meer dat beide partijen – Griekenland versus Europa – een compromis moeten vinden om een historische breuk, een Grexit, te kunnen voorkomen. Het is de duurste optie, en zet bovendien ook een precedent. Alle reden om opzoek te gaan naar een andere oplossing. Tsipras wees er bovendien op dat Griekenland vijf jaar lang gebruikt is als bezuinigingslaboratorium. “Maar dat experiment heeft gefaald.”

Tsipras liet verder weten woensdag inderdaad een formeel verzoek voor een nieuwe lening te zullen sturen naar het noodfonds ESM. Over een paar dagen volgt een nieuw plan, dat hij naar Brussel zal sturen. Welke plannen dat zijn, is nog niet bekend, maar Tsipras zei dat zijn nieuwe hervormingsvoorstellen ‘het gezicht van Griekenland zullen veranderen’.

Verder benadrukte de premier wat het referendum van afgelopen zondag betekent: de Grieken hebben zijn regering het mandaat gegeven om een ‘levensvatbare oplossing te vinden, zonder fouten uit het verleden’, aldus Tsipras. De nee van het referendum is, in tegenstelling tot hoe het wordt geframed, geen verwijdering van Europa, maar een ‘ja’ naar de terugkeer naar het principe van een democratie. Ook hamerde de premier erop dat Griekenland, in tegenstelling tot wat veel media berichten, ‘enorme inspanning gedaan heeft om zich aan te passen’.

Aan het einde van zijn toespraak hielden medestanders bordjes op met ‘oxi’ erop. 

Update 16.00

Het nieuwe verzoek van Athene voor noodsteun is bekend. De Grieken hebben het noodfonds ESM om drie jaar steun verzocht, in ruil voor hervormingen. Dat schrijft onder meer NOS. Om welk bedrag het exact gaat is niet bekend. 

De Griekse regering schrijft in de brief met voorstellen te zullen komen op het gebied van belasting- en pensioenhervorming. Het plan is zelfs dat volgende week de hervormingen al zullen worden doorgevoerd. Maar daar blijft het niet bij; de Grieken willen vooral licht aan het einde van de tunnel, dus willen ze ook in gesprek met de partners over hoe ze de schuld op termijn dragelijk en betaalbaar kunnen houden. 

Eerder:

De regeringsleiders van de eurolanden zijn in gesprek met de Griekse premier Tsipras, over de Griekse schulden en een mogelijke oplossing. Eerder dinsdag kopten veel media dat de Grieken met lege handen naar Brussel waren getrokken, omdat de nieuwe Griekse minister van Financiën, Euclides Tsakalotos, bij het Eurogroepoverleg niet met een nieuw voorstel kwam, zoals eigenlijk wel werd verwacht. 

Het Eurogroepoverleg leverde dan ook niets op, omdat de aanwezigen niet wilden praten over de voorstellen die de Griekse regering vorige week al heeft gedaan. Volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem is dat omdat de deadline van het vorige steunprogramma reeds is verlopen.

Uiteindelijk komt premier Tsipras toch met een nieuw verzoek; een brugkrediet, in een gesprek met de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, de Franse president François Hollande en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Griekenland wil graag van de andere eurolanden een korte lening om de schulden van juli af te kunnen lossen. Zo kunnen de Grieken dan tijd kopen om te kunnen onderhandelen over een oplossing voor de langere termijn.

“Het Griekse voorstel moet gelden tot het eind van de maand, zodat er aan een levensvatbaar plan gewerkt kan worden gedurende deze periode.”

Faal van nieuwe Griekse minister van Financiën, Euclides Tsakalotos
De nieuwe minister van Financiën, Euclides Tsakalotos, heeft op zijn eerste dag al een beginners fout gemaakt: hij liet zich fotograferen zonder zijn notities af te schermen. Op Twitter proberen journalisten de handgeschreven notities te ontcijferen, maar ook doen inmiddels al nep-foto’s de ronde. 

Dijselbloem

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet na afloop van de top weten dat de Grieken opnieuw formeel om steun moeten vragen. Een eerder verzoek van Athene voor een tweejarig reddingsplan van 29 miljard euro, gefinancierd uit het noodfonds ESM, dient Griekenland opnieuw in te dienen, aldus Dijsselbloem. Omdat de politieke situatie is veranderd. “Die eerder brieven zijn niet meer actueel.” Dijsselbloem heeft Tsakalotos tot woensdagochtend gegeven om met ‘geloofwaardige voorstellen’ te komen.

Woensdag gaat Dijsselbloem naar Berlijn, waar hij in gesprek gaat met vicekanselier en minister van Economische Zaken en Energie, Sigmar Gabriel. Naast Griekenland zullen zij het ook hebben over ‘aan de eurozone gerelateerde onderwerpen’. Wat wellicht ter sprake zal komen is het voorzitterschap van Dijsselbloem; hij wil graag weer gekozen worden voor tweeënhalf jaar, maar Merkel lijkt zijn uitdager, de Spaanse minister van Financiën, Luis de Guindos.

Rutte
Premier Mark Rutte liet na het overleg van de Eurogroep weten somer te zijn over de bereidheid van de Grieken om mee te werken aan een oplossing. “Uiteindelijk is de enige oplossing dat Griekenland bereid is vergaande hervormingen door te voeren en moeilijke maatregelen te nemen. De verantwoordelijkheid voor het lot van Griekenland in de euro ligt in Athene en niet hier”, aldus de premier. De premier, evenals veel andere critici, voorbij aan de reeds gedane hervormingen van de Grieken. Zo schrijft Ewald Engelen in een artikel op Joop dat de Grieken – in tegenstelling tot het beeld dat heerst van het land – wel degelijk hebben hervormd. Engelen schrijft:

“In vijf jaar tijd is de Griekse overheid er in geslaagd een tweecijferig begrotingstekort om te buigen in een klein (primair, dat wil zeggen: voor rentelasten) overschot. Vooral door historisch ongekende bezuinigingen en lastenverzwaringen. De gevolgen lieten zich raden (en werden door de IMF ook voorspeld): een totaal in elkaar gestorte economie, die in vijf jaar tijd met 25 procent is gekrompen, met scherp opgelopen werkloosheid (pakweg 25 procent, en 60 procent jeugdwerkloosheid), massale verpaupering en massieve hersenvlucht tot gevolg. En o ja, er is volgens de OESO geen land dat zijn pensioengerechtigde leeftijd zo drastisch heeft verhoogd als Griekenland: van 62 naar 67. Hoezo niet hervormd?”

Update 22.30

Zondag komen de regeringsleiders opnieuw bijeen. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi na afloop van de bijeenkomst bekendgemaakt. Alle 28 regeringsleiders komen dan bijeen. 

Na afloop van de bijeenkomst liet Tsakalotos weten dat er een ‘politieke wil’ is om Griekenland een nieuwe kans te geven. Wat dat exact betekent is niet helemaal duidelijk, maar hij sprak van ‘vooruitgang’.

Renzi laat weten dat de Grieken tot uiterlijk zondag de kans hebben om hun laatste voorstellen naar de EU-top te sturen. Tijdens de persconferentie zei hij niet pessimistisch te zijn.De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt minder optimistisch te zijn. Het was een ‘lange intensieve discussie’, aldus Merkel. Zij wil vóór donderdag al een gedetailleerd voorstel van Griekenland. 

Tijdens de persconferentie laat Jean-Claude Juncker weten rekening te houden met meerdere scenario’s. Eén van de scenario’s is een grexit. Juncker waarschuwt dat scenario al in detail klaar te hebben liggen. Wel zegt hij erbij geen voorstander van een grexit te zijn. Verder lijkt Juncker nogal aangedaan door de woorden van Varoufakis, de inmiddels opgestapte minister van Financiën van Griekenland beschuldigde eerder de schuldeisers van terrorisme. “Het is onacceptabel voor de Commissie om door de Grieken te worden uitgemaakt voor terroristen”, aldus Juncker, die voor het gemak alle Grieken de uitspraak van Varoufakis in de mond legde. Eerder zei Juncker nog dat Griekenland niet uit de euro zal worden gezet. 

De Volkskrant: ‘Griekenland vraagt om brugkrediet voor juli’ 

Geef een reactie

Laatste reacties (243)