28

Experiment vrije tandzorgprijzen mislukt

Tandartsprijzen stijgen ongeoorloofd hard... Minister Schippers dreigt met stoppen experiment

Minister Schippers dreigt het experiment met vrije tarieven voor tandartsen te stoppen. De prijzen zijn dit jaar veel te hoog geworden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze hoopte met het experiment de kwaliteit, betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de tandzorg te verbeteren. Dat vrije markt-denken blijkt nu mislukt.

Sinds 1 januari gelden er geen maximumtarieven meer in de mondzorg. Minister Schippers wilde bij wijze van proef de tarieven vrijgeven om de kwaliteit, betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de tandzorg te verbeteren. De proef moest in principe drie jaar duren, maar wordt waarschijnlijk na het eerste jaar al gestopt.

Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de prijzen in het eerste kwartaal zo’n zes procent zijn gestegen. Volgens de minister is dat, gelet op de economische situatie en de portemonnee van de burger, onacceptabel. De prijzen zijn nu zelfs 9,8 procent gestegen ten opzichte van het begin van het jaar.

Schippers waarschuwde tandartsen en mondhygiënisten eerder a,l toen bleek dat de prijzen te snel stegen. Ze krijgen nu een laatste waarschuwing. Als de tarieven voor het eind van het jaar niet tot een acceptabel niveau zijn gedaald, trekt ze de stekker uit het experiment.

NRC: Schippers geeft tandartsen laatste waarschuwing voor hoge prijzen

cc-foto: Ruud Greven

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)