2

Experimenteel medicijn mogelijk hoopvol wapen in strijd tegen ebola

Amerikaanse ebolaslachtoffers aan de beterende hand ... Wereldbank trekt 150 miljoen euro uit in strijd tegen voortwoekerende epidemie

De Wereldbank heeft tot 200 miljoen dollar (150 miljoen euro) toegezegd voor noodhulp in de strijd tegen Ebola. Liberia, Sierra Leone en Guinea zijn daarvan de begunstigden, zo werd maandag gemeld. Bovenstaande Afrikaanse landen zijn het zwaarst getroffen door het dodelijke virus. Maandag werd ook bekend dat er mensen besmet zijn in Nigeria, het dichtstbevolkte land van Afrika. Volgens de laatste tellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in West-Afrika nu 887 ebola-doden geteld. Meer dan 1600 mensen zijn besmet met de ziekte.

De Amerikaanse hulpverleners die in Liberia geïnfecteerd zijn geraakt met het ebolavirus lijken aan de beterende hand, nadat zij een experimenteel medicijn kregen toegediend. Of hun verbeterde toestand echt aan het medicijn te danken is is nog niet met zekerheid vast te stellen. Het experimentele medicijn dat de hulpverleners krijgen toegediend heet ZMapp en wordt door een farmaceutisch bedrijf in San Diego geproduceerd. Antilichamen die door proefdieren worden aangemaakt en verwerkt tot een medicijn moeten het immuunsysteem ondersteunen in de strijd tegen het ebolavirus. Een van de twee Amerikaanse patiënten heeft daarnaast een bloedtransfusie ondergaan met bloed van een 14-jarige jongen die een ebolabesmetting overleefde.

cc-foto: European Commission DG…

Geef een reactie

Laatste reacties (2)