Laatste update 12:12
7

Experts: Trumps laptopverbod maakt vliegreizen naar VS levensgevaarlijk

Donald Trump staat op het punt behalve het land en een groot deel van de wereld, ook het luchtruim in gevaar te brengen. De zogenaamde Amerikaanse president wil een verbod op laptops en tablets aan boord van transatlantische vluchten, maar dat levert een ernstig brandgevaar op in het bagageruim. De gevolgen daarvan kunnen rampzalig zijn, zo waarschuwen Britse piloten.

Nu is het al zo dat vanuit acht landen in het Midden-Oosten en Afrika geen laptops en tablets meer in de handbagage vervoerd mogen worden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid is dat omdat terroristen explosieven kunnen vervoeren, verstopt in de elektronica van die apparaten. Volgens analisten en bronnen rond het Witte Huis is de maatregel echter vooral symbolisch. Bedoeld omdat Trump per se een anti-terreurmaatregel wil doorvoeren, nu vrijwel al zijn plannen op dat gebied sneuvelen in de rechtszaal.

Levensgevaarlijk, waarschuwen experts nu. Een van hen is piloot en luchtvaartspecialist Laurie Price. Hij heeft in het veld al meerdere incidenten meegemaakt. De oorzaak van het brandgevaar zit hem in de lithium-ionbatterij in mobiele apparatuur. Bij een defect kunnen die batterijen vlam vatten, met alle gevolgen van dien:

Als dat in de handbagage gebeurt, kan de brand snel geblust worden. In het bagageruim is dat heel anders. Het ruim is tijdens de vlucht niet toegankelijk. Daarnaast bevindt zich daar veel materiaal dat de gevolgen van een brand alleen maar verergert: bagage, brandstof en vitale systemen van het vliegtuig zelf.

Ook de branchevereniging van Britse lijnpiloten (BALPA) en het Europese Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) maken zich ernstig zorgen. Zij dringen erop aan dat laptops en tablets gewoon in de cabine mogen blijven. Gebeurt dat niet, dan zullen luchtvaartmaatschappijen alles op alles moeten zetten om zeker te weten dat de apparaten volledig uitgeschakeld zijn én beschermd zijn tegen ongewenste activering. Een klus die enorm veel tijd en mankracht vraagt.

Ook de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) ziet niets in het verbod en snapt ook niet waarom de Amerikanen per se de apparatuur uit de cabine wil weren. Volgens Joost van Doesburg van de VNV kan een al dan niet in een laptop verstopt explosief ook in het vrachtruim gedetoneerd worden. ‘Hij introduceert een nieuw terreur-gevaar plus een enorm risico tijdens het vliegen. Kortom, deze “oplossing” lijkt een groter gevaar dan het risico.’. De VNV heeft demissionair minister Blok (Veiligheid en Justitie) laten weten niet te zitten wachten ‘op dit soort schijnmaatregelen’.

De regering van Trump wilde het reeds bestaande verbod op laptops in de cabine vorige week al uitbreiden naar vluchten vanuit de Europese Unie, maar dat werd toen geblokkeerd door bezwaar van de Europese Commissie. Deze week vindt daarom topoverleg plaats tussen de Commissie en de Verenigde Staten om te kijken of het verbod alsnog kan worden doorgevoerd.

Dat nu vanuit het Groot-Brittannië zulke felle kritiek komt is overigens wel opmerkelijk. De Britse overheid voerde eerder al een soortgelijk verbod in, met een net iets andere landenlijst dan Amerika hanteert. Daarin staan de Britten wel alleen in Europa; geen enkele andere EU-lidstaat zag heil in de overtrokken maatregel.

Bronnen: The Independent, De Morgen

Geef een reactie

Laatste reacties (7)