Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aanslagen bij vliegveld Kabul op vluchtelingen en soldaten VS

  •  
26-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
AFGHANISTAN - CONFLICT

© Medical staff bring an injured man to a hospital in an ambulance after two powerful explosions, which killed at least six people, outside the airport in Kabul on August 26, 2021. Wakil KOHSA

In de omgeving van het vliegveld van Kabul zijn donderdag twee explosies geweest. De BBC meldt dat er zeker zestig doden zijn gevallen. Onder de slachtoffers zouden zich ook kinderen bevinden, stelt Reuters. Ook zijn er volgens het persbureau verscheidene Amerikaanse soldaten om het leven gekomen en gewond geraakt.
Volgens ooggetuigen waren de ontploffingen het werk van zelfmoordterroristen. De Verenigde Staten houden de terroristische organisatie ISIS verantwoordelijk voor de aanslagen. Ook bewakers van de Taliban zouden bij de explosies gewond zijn geraakt.
Volgens The Guardian vond een ontploffing plaats bij een van de toegangspoorten tot het vliegveld. In de buurt van het Baron Hotel was een tweede zelfmoordaanslag. Op die plaats moeten vluchtelingen zich verzamelen als ze het land uit willen.
Eerder op de dag waarschuwden de Amerikanen en Britten al dat ze aanwijzingen hadden dat er een aanslag zou plaatsvinden op het vliegveld. Afghanen kregen om die reden het advies om weg te blijven bij de luchthaven.
Westerse autoriteiten vrezen al langer voor aanslagen van ISIS-K , zoals de Afghaanse tak van ISIS heet. ISIS-K werd in 2015 opgericht in het oosten van Afghanistan. De terroristische groepering verkeert op voet van oorlog met de Taliban.
Donderdag is de laatste dag waarop een groot aantal westerse landen, waaronder Nederland, nog mensen uit Afghanistan evacueren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.