Laatste update 17:20
44

Explosie in Vlaardingen blijkt geval van femicide

Een explosie die vrijdag in Vlaardingen plaatsvond en een appartement verwoestte is bewust veroorzaakt door de man die in de flat woonde, meldt RTV Rijnmond. “Voorafgaand aan de ontploffing had hij zijn vrouw om het leven gebracht. Dat concludeert de politie na onderzoek.” In Nederland wordt femicide vaak verhuld door gebruik van termen als ‘familiedrama’ of ‘liefdesdrama’.

Het is het tweede geval van femicide deze maand in de Rotterdamse regio.

Vorige maand nog besloot de Rotterdamse politie tot intensievere aanpak van het probleem na maatschappelijke onrust over de moord op de 16-jarige Humeyra door een man die een relatie met haar eiste. Ze werd na langdurige bedreigingen doodgeschoten in het fietsenhok van haar school. De moord leidde tot een straatprotest tegen het op vrouwen gerichte geweld. Het AD schreef:

Baliemedewerkers van de politie en agenten die aangiftes opnemen, krijgen een extra training in het herkennen van gevaarlijke stalkingszaken. ,,Moet er snel en acuut gehandeld worden, of waait het wel over? Het assessment hiervoor gaan we beter inzetten.’’ Bij elk district krijgen tien tot vijftien agenten de training die specialisten in huiselijk geweld en stalking ook hebben gevolgd.

Femicide is de moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn, veelal door hun (ex-)partner. In Frankrijk is afgelopen weekend massaal actie gevoerd tegen deze vorm van misdaad. “Het zijn geen familiedrama’s of crimes passionnels,” stelt ‘Femicides door partners en exen‘, een Facebook-pagina gewijd aan het verschijnsel en waar wordt bijgehouden hoeveel vrouwen er om het leven worden gebracht door partners. “Dit is huiselijk geweld dat gepleegd wordt door gefrustreerde mannen die zichzelf het recht op moord toekennen. Het zijn systematische moordaanslagen die voortkomen uit een probleem in onze maatschappij en uit een patriarchaal opvoedingssysteem dat mannen het recht geeft vrouwen en kinderen te bezitten en te dumpen.”

President Macron heeft op Facebook erkend dat de overheid niet goed weet wat ze moet doen tegen de moord op vrouwen door hun partners.

Dit jaar zijn in Frankrijk al 76 gevallen van femicide geregistreerd. Naar aanleiding van de protesten door onder meer FEMEN heeft de regering maatregelen aangekondigd. In september wordt er een landelijk debat gestart, evenals een voorlichtingscampagne. De initiatieven zijn volgens activisten niet voldoende.

Voorbeeld van een succesvolle aanpak is Spanje, een land dat berucht was vanwege femicide maar waar de regering het probleem drastisch heeft teruggedrongen. Dat gebeurde nadat in de jaren ’90 een 60-jarige vrouw, die op tv vertelde over de mishandelingen door haar echtgenoot, kort daarna door hem in brand werd gestoken. De moord zorgde voor een shock in het land. Zo zijn er inmiddels 10.000 hulptelefoons geïnstalleerd. Ook worden bedreigers uitgerust met elektronische enkelbanden die de autoriteiten waarschuwen als de daders in de buurt van slachtoffers komen. Daarnaast worden er in Spanje per jaar 20.000 straatverboden uitgedeeld.

In Mexico, waar alleen al dit jaar 1100 vrouwen door geweld om het leven kwamen en er in 370 gevallen zeker sprake was van femicide, is vrouwenmoord als apart misdrijf in de wet opgenomen. De vrouwelijke burgemeester van de stad heeft gezworen het verschijnsel uit te roeien. Zo is er een leger vrouwelijke advocaten aan het werk gezet om slachtoffers die aangifte doen te ondersteunen.

cc-foto: Marco Monetti

Geef een reactie

Laatste reacties (44)