Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Explosie Iraanse uraniumfabriek was 'geen ongeluk'

  •  
30-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
explosie_isfahan.jpg
Spanning tussen Iran en Westen stijgt
Op een uraniumbewerkingsfaciliteit bij de Iraanse stad Isfahan heeft maandag een explosie plaatsgevonden. De Iraanse autoriteiten probeerden dit dinsdag nog te ontkennen, maar het incident is woensdag bevestigd. Het is de tweede explosie in zeer korte tijd bij een belangrijk Iraanse militair doel. Israëlische inlichtingendiensten zeggen dat de de explosie ‘geen ongeluk’ was, maar willen de betrokkenheid van Israël ontkennen noch bevestigen. Dat meldt de Australische nieuwssite The Australian.
Volgens The Australian is op satellietbeelden duidelijk te zien dat de fabriek bij Isfahan, de derde stad van Iran, beschadigd is geraakt door de explosie.
Een ander explosie, slechts twee weken eerder op een militaire basis bij de hoofdstad Teheran, kostte aan dertig militairen het leven. Een ongeluk, zeiden de Iraanse autoriteiten, dat plaatsvond bij het testen van nieuwe wapens die bedoeld waren op tegen Israël in te zetten.
Israëlische inlichtingendiensten vertellen een heel ander verhaal. Na het incident bij Teheran werd gesproken van een doelgerichte actie om het Iraanse kernwapenprogramma te raken. Ook de explosie bij Isfahan was volgens de geheime diensten ‘geen ongeluk’. Een woordvoerder wil de betrokkenheid van Israël niet bevestigen: “Er zijn veel verschillenden partijen die Iran via sabotage of dwang willen doen stoppen met hun kernwapenprogramma.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.