232

Explosie Iraanse uraniumfabriek was ‘geen ongeluk’

Spanning tussen Iran en Westen stijgt

Op een uraniumbewerkingsfaciliteit bij de Iraanse stad Isfahan heeft maandag een explosie plaatsgevonden. De Iraanse autoriteiten probeerden dit dinsdag nog te ontkennen, maar het incident is woensdag bevestigd. Het is de tweede explosie in zeer korte tijd bij een belangrijk Iraanse militair doel. Israëlische inlichtingendiensten zeggen dat de de explosie ‘geen ongeluk’ was, maar willen de betrokkenheid van Israël ontkennen noch bevestigen. Dat meldt de Australische nieuwssite The Australian.

Volgens The Australian is op satellietbeelden duidelijk te zien dat de fabriek bij Isfahan, de derde stad van Iran, beschadigd is geraakt door de explosie.

Een ander explosie, slechts twee weken eerder op een militaire basis bij de hoofdstad Teheran, kostte aan dertig militairen het leven. Een ongeluk, zeiden de Iraanse autoriteiten, dat plaatsvond bij het testen van nieuwe wapens die bedoeld waren op tegen Israël in te zetten.

Israëlische inlichtingendiensten vertellen een heel ander verhaal. Na het incident bij Teheran werd gesproken van een doelgerichte actie om het Iraanse kernwapenprogramma te raken. Ook de explosie bij Isfahan was volgens de geheime diensten ‘geen ongeluk’. Een woordvoerder wil de betrokkenheid van Israël niet bevestigen: “Er zijn veel verschillenden partijen die Iran via sabotage of dwang willen doen stoppen met hun kernwapenprogramma.”

Lees meer bij The Australian: A second Iranian nuclear facility has exploded, as diplomatic tensions rise between the West and Tehran

Geef een reactie

Laatste reacties (232)