Laatste update 19:03
23

Extinction Rebellion onderbreekt Kamerdebat en wordt hardhandig afgevoerd

Dinsdagmiddag hebben klimaatactivisten een debat in de Tweede Kamer onderbroken. De activisten wilden de aandacht vestigen op de urgente maatregelen die nodig zijn om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en die volgens hen door het kabinet niet worden genomen. De activisten werden uiteindelijk door agenten en beveiligers afgevoerd.

De activisten maken deel uit van de in Groot-Brittannië ontstane beweging Extinction Rebellion. Dinsdag waren zij aanwezig op de publieke tribune in de Tweede Kamer waar zij spandoeken ontvouwden die zij hadden binnengesmokkeld door ze als rokken te dragen. Op de spandoeken stonden teksten als ‘De Tijd Dringt’.

De demonstratie was een rechtstreekse reactie op het besluit van de Tweede Kamer geen noodtoestand uit te roepen voor het klimaat en de biodiversiteit. De Partij voor de Dieren had daartoe opgeroepen, evenals partij Bij1, onder meer in een opiniestuk door Sylvana Simons en Jelle de Graaf op Joop. In de Tweede Kamer werd de oproep van de Partij voor de Dieren verworpen.

Op de website van Extinction Rebellion wordt de noodzaak van een strikter klimaatbeleid beschreven:

Wij hebben te maken met een wereldwijde, ongeëvenaarde, noodtoestand. Onze politieke leiders doen te weinig hiertegen en beschermen de winsten van het bedrijfsleven ten koste van burgers. Wij, burgers, accepteren dit niet langer. Wij eisen verandering, als antwoord op de crisis waarin we ons nu al bevinden.
Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering helder waarneemt en wij zijn waarschijnlijk de laatste generatie die in staat is om iets ertegen te ondernemen. Het moment om te handelen is nu. Om te overleven, moeten we al het mogelijke doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)