24

Extinction Rebellion belooft vrijdag nieuwe acties in Amsterdam

“Neem vrijdag wat meer tijd voor je reis, je kan een blokkade tegenkomen”, waarschuwt Extinction Rebellion (XR). De klimaatactiegroep belooft zogeheten ‘swarming’-acties te gaan uitvoeren in Amsterdam.

Met swarming, of ‘zwermen’ in het Nederlands, worden gedurende korte tijd, zo’n 7 minuten, kruisingen geblokkeerd. Met borden wordt aan de wachtenden getoond hoe lang de blokkade nog gaat duren. Tegelijkertijd worden zoveel mogelijk verkeersdeelnemers geïnformeerd over de ernst van de klimaatcrisis. Als de overheid het niet doet, dan doet XR het zelf.

Eerder deze week voerde Extinction Rebellion enkele geruchtmakende acties uit. Zo blokkeerden honderden activisten maandag de Stadhouderskade, en vond er later op de dag op de Dam een spontane ‘die in’ plaats. Daarbij gingen deelnemers aan het klimaatprotest op een kruispunt liggen.

Dinsdag kwamen de demonstranten in actie op de Zuidas. Daar lijmden enkele activisten zichzelf vast aan de ingang van de ABN Amro. Ook werd er actie gevoerd bij het energiebedrijf Vattenfall. De directeur nodigde een deel van de demonstranten uit voor een gesprek.

Foto: Extinction Rebellion

Geef een reactie

Laatste reacties (24)