Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extinction Rebellion: burgerlijke ongehoorzaamheid in de geest van Ghandi en MLK

  •  
26-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
410 keer bekeken
  •  
Klimaatactivisten ontregelen verkeer Amsterdam

© 2019-04-26 07:02:12 AMSTERDAM - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren een weg bij het Roelof Hartplein in Amsterdam. Het doel van de actie is om het verkeer te ontregelen door

Plotseling zijn ze overal, de klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR). De Nederlandse tak van de beweging die deze week Londen op stelten zette, voert vandaag zwermblokkades (swarming) uit in de hoofdstad. In bewegende groepjes bezetten ze drukke kruispunten, waardoor enkele tientallen activisten genoeg zijn om een grote verkeersopstopping te veroorzaken. Waarom? “Omdat er tot nu toe geen gehoor wordt gegeven aan de klimaatcrisis”, zegt woordvoerder Kate Mitchell.
"Bijna alles is al geprobeerd: petities, politieke partijen, campagnes, etc. Toch is het klimaatprobleem groter dan ooit. Burgerlijke ongehoorzaamheid is erg succesvol geweest in het verleden en lijkt daarmee de enige optie te zijn op dit moment. Dat doen we vanzelfsprekend op een geweldloze manier, dat is een belangrijke waarde voor de beweging Extinction Rebellion. Het leven van een miljoen diersoorten, inclusief de mens, staat op het spel."
Extinction Rebellion ontstond eind 2018 in het Verenigd Koninkrijk waarna al snel wereldwijd vertakkingen ontstonden. De activisten zien de huidige impasse als een noodsituatie die ‘nu echt radicaal anders’ moet.
"In Nederland eisen wij van de overheid dat zij de waarheid vertelt over de ecologische crisis, maatregelen neemt om CO2 neutraal te zijn in 2025 en een Deltaplan voor het klimaat maakt. Dit is een concreet gemaakt en gefinancierd plan waarin de nodige maatregelen staan uiteengezet. Om te waken over dit plan eist Extinction Rebellion een burgerkamer die hier toezicht op houdt. Rechtvaardigheid informeert de vierde en laatste eis van Extinction Rebellion, die stelt dat de kosten voor de energietransitie gedragen moeten worden door de grootste vervuilers."
Er is een grote kloof tussen het urgentiegevoel van de machthebbers van nu en de jongere generatie. In het Parool verklaren een deelnemers hun motivatie:
De Amsterdamse student Chiara Arena (22):
"Ik ben er 24 uur per dag mee bezig. Het is beangstigend. Je zou kunnen spreken van een klimaatdepressie. We zien geen toekomst meer."
Bas Spruijt (22):
"Alles wat ik wil in dit leven heeft geen zin als we niet eerst dit oplossen. Alles waar eerdere generaties op konden rekenen -met een gerust hart kinderen krijgen, een pensioen- is onzeker geworden voor de jongeren van nu."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.