Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extinction Rebellion voert wereldwijd actie, blokkeert Shell-kantoor

  •  
16-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
xrshellaberdeen
Extinction Rebellion voert donderdag en vrijdag weer wereldwijd actie, onder meer in Den Haag. In de hofstad loopt de Nederlandse afdeling van Extinction Rebellion donderdagmiddag vanuit het centrum naar de Australische ambassade. Daar willen de klimaatactivisten een brief aanbieden aan de ambassadeur. Extinction Rebellion schrijft:
" In Australië woeden al maandenlang vernietigende natuurbranden, waarbij tientallen mensen om het leven zijn gekomen en meer dan een miljard dieren een wrede dood zijn gestorven. (…) De Australische regering schiet hopeloos tekort in het bestrijden van deze ecologische crisis en verergert de klimaatcrisis door halsstarrig vast te houden aan een volstrekt ontoereikend klimaatbeleid."
In Aberdeen hebben activisten van Extinction Rebellion het Schotse hoofdkantoor van Shell geblokkeerd. Ze arriveerden om 6.30 uur en zijn van plan om de blokkade de hele dag vol te houden.
De actiegroep wijst er in een verklaring op dat Shell bij de tien grootste CO2-uitstoters van de wereld hoort. “In de komende tien jaar wil het bedrijf zijn productie van gas en olie met 35 procent verhogen.”
De demonstratie is onderdeel van Rig Rebellion 2.0, een twee weken durende campagne van Extinction Rebellion Scotland, gericht op de fossiele brandstofindustrie en de instellingen die dit ondersteunen.
Een woordvoerder van Shell zei: “Als bedrijf zijn we het erover eens dat dringende maatregelen nodig zijn. Wat verandering echt zal versnellen, is effectief beleid, investeringen in technologische innovatie en inzet en veranderend klantgedrag.”
Voorlopig zijn het vooral mooie woorden van Shell. Van dringende maatregelen is absoluut nog geen sprake. Vorig jaar vroeg Shell nog aan de Britse regering om een vrijstelling van het OSPAR-verdrag. In dat verdrag zijn strikte internationale regels opgesteld, die verontreiniging van de zee tegen moeten gaan.
Shell wil drie olieplatforms Brent Bravo, Brent Charlie en Brent Delta in het Britse deel van de Noordzee laten staan. In de onderzeese tanks zit elfduizend ton aan vervuilde inhoud. De Britse regering wil Shell daarvoor toestemming te geven. Duitsland en Nederland willen dat Shell de platforms opruimt, wegens het risico op mogelijke vervuiling van het water.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.