Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Die extra zware mannengriep blijkt toch gewoon aanstelleritis

  •  
24-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
griep
Zo’n maand geleden werd een artikel uit het Britse artsenblad The BMJ veelvuldig gedeeld en verspreid. Reden hiervoor: uit onderzoek zou zijn gebleken dat mannen zich helemaal niet aanstellen wanneer ze griep hebben, maar gewoon écht harder getroffen worden dan vrouwen. Geen aanstelleritis dus, maar gewoon een kwestie van zwakker zijn dan de vrouw.
Dat onderzoek, zo blijkt nu, kun je maar beter met een flinke korrel zout nemen. Zelfs de auteur van het artikel geeft toe dat hij het allemaal niet zo stellig bedoelde en hier en daar verkeerd uit de vakliteratuur heeft geciteerd. Huisarts Kyle Sue schrijft in een luchtig geschreven artikel dat luchtweginfecties harder toeslaan bij de man. Dat zou blijken uit onderzoeken en rapporten. Het immuunsysteem van de man zou volgens de huisarts minder goed reageren op de infecties.
Publicist en oud-Volkskrant-columnist Hans van Maanen verdiepte zich nu in de door Sue aangehaalde literatuur. Zijn conclusie:
Op zeker zeven punten zou Sue die literatuur onvolledig of zelfs helemaal verkeerd samenvatten, schrijft Van Maanen op de website Kloptdatwel.nl van de Stichting Skepsis.
Van Maanen noemt de tekst van Sue dan ook ‘een flutstukje’ en ‘abominabel uitgevoerd’ en ‘zo vol gaten dat je er dwars doorheen kunt kijken’.
In een reactie aan de Volkskrant geeft de huisarts Van Maanen gelijk. Hij schrijft onder meer:
Ik heb dit verkeerd begrepen, deze journalist heeft gelijk. Ik zal The BMJ op de hoogte stellen van de fout […] Ik denk dat het komt omdat ik aantekeningen met de hand heb gemaakt en die verkeerd heb teruggelezen […]Het is geen sterke of systematische review en zeker niet het definitieve artikel over dit onderwerp. Maar het dient een belangrijk doel: mensen aan het denken zetten over mogelijke man-vrouwverschillen in het afweersysteem.
Het ging Sue overigens dus niet om de zogenaamde ontdekking van ‘de mannengriep’, maar om het verschil dat mede door de aanwezigheid (of afwezigheid) van testosteron ontstaat. Zo zouden transgenders die eerst vrouw waren en nu man zijn geworden door toename van testosteron een zwakker immuunsysteem hebben ontwikkeld.

Meer over:

gezondheid, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.