80

Extreem-rechts eist referendum EU-toetreding Turkije

Update: Turkije wil alleen toetreden als het echt welkom is ... Europa zou bergafwaarts gaan als Turkije tot de EU mag toetreden

In Wenen zijn de extreem-rechtse Europese partijen bijeengekomen. Ze staken de koppen bijeen om te bedenken hoe ze Turkije uit de EU kunnen houden. Partijen als het Vlaams Belang, de Zweden-Democraten en de Deense Nationale Volkspartij willen Europese burgers oproepen zich in een volksraadpleging uit te spreken over de kwestie.

Turkije ligt deels in Europa en deels in Azië. De extreem-rechtse partijen grijpen de ligging in Azië nu aan om het land te weren uit de EU.

Sinds 2005 voert Turkije al toetredingsonderhandelingen met de EU. Bestaande lidstaten zijn verdeeld. Zo twijfelen Frankrijk en Duitsland over de toetreding. Groot-Brittannië, Italië en Spanje hebben al aangekondigd voor te zijn.

Tijdens de bijeenkomst, die in Wenen plaats vond, verklaarde Heinz-Christian Strache van de Oostenrijke Vrijheidspartij:

Wij zijn allemaal gewoon sterk van mening dat Europa dramatisch bergafwaarts gaat als men niet-Europese landen toelaat als lid.

Waarom Europa precies ‘bergafwaarts’ zou gaan laat Strache niet weten.

UPDATE 21.45
Turkije heeft aangekondigd niet te willen toetreden als het neut echt welkom is. De Turkse minister Faruk Çelik heeft dat zaterdag tijdens het jubileumfeest van het Inspraak Orgaan Turken in Eindhoven gezegd.

Turkije is aantrekkelijk voor investeerders en we proberen steeds moderner te worden […] Maar dan moeten onze vrienden het ons niet moeilijk maken met negatieve opmerkingen.”

De VVD en het CDA zijn tegen een onbeperkte uitbreiding van de Europese Unie. De PVV is tegen toetreding van Turkije.

Trouw: Extreemrechts wil volksraadpleging over Turkije

AD: Turkije: toetreden als we welkom zijn

cc-foto: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier

Geef een reactie

Laatste reacties (80)