Laatste update 14:48
55

Extreemrechts graait met gemak in Europese subsidiepot

Extreemrechtse groeperingen weten tonnen aan subsidie los te krijgen van de Europese Unie door zich voor te doen als Europese politieke partijen. Daarvoor hoeven ze geen ‘echte’ partij te zijn. Politici van Vlaams Belang en Front National helpen hun ‘geestverwanten’ graag een handje en hebben zo al verschillende groeperingen subsidie bezorgd. Dat onthult de Belgische krant De Standaard:

Sinds 2004 volstaat het om de handtekeningen in te zamelen van zeven politici uit zeven verschillende lidstaten. Het hoeven niet eens Europarlementsleden te zijn: nationale of regionale verkozenen zijn ook goed. Escada kreeg de handtekeningen van politici van onbekende partijtjes uit Spanje, Polen, Slovakije, Litouwen en Letland, plus iemand van het Italiaanse Forza Italia. Voorts moet men in het dossier plechtig verklaren dat de partij ‘de principes van vrijheid, democratie, respect voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden en de rechtsstaat’ zal respecteren. Ook dat is niet moeilijk. ‘Ik heb eenvoudigweg de statuten van de christendemocratische Europese Volkspartij gekopieerd. Wellicht hebben de andere partijen vervolgens net hetzelfde gedaan’, zei de Italiaan Valerio Cignetti onlangs in Le Monde.

De subsidieregeling is toegankelijk voor partijen van alle gezindten maar het is volgens het Belgische begrotingscommissielid Staes alleen extreemrechts dat dat daarbij fraudeert. De subsidie mag aangewend worden voor het houden van meetings en uitgeven van publicaties maar niet voor bijvoorbeeld verkiezingscampagnes. Een deel van de partijen doet dat toch. Ook worden andere regels omzeild als bijvoorbeeld de eis dat de partij zelf voor een klein deel van de financiering zorgt. Een Belgische parfumgroothandel schonk zo 12.000 euro aan een initiatief voor ‘directe democratie’ en kreeg 20.000 teruggesluisd. De betrokken partij financierde onder meer tegen de regels in peilingen voor Brexiteer Nigel Farage.

Volgens Staes zetten de partijen ook schijnconstructies op om aan de 15 procent eigen middelen te komen. ‘In Nederland worden er “kickbackconstructies” opgezet. Figuren in de consultancysector geven 12.000 euro aan een partij en krijgen contracten terug om congressen te organiseren.’

De leider van de Europese Volkspartij, de grootste fractie in het parlement, wil een einde maken aan de praktijken: “Zij die de EU willen vernietigen, kunnen geen geld krijgen van de EU.” Over die stelling zal nog fors gedebatteerd gaan worden.

cc-foto: Leigh Phillips

Geef een reactie

Laatste reacties (55)