17

Extreem rechts rukt op in Franse steden

Front National boekt historische zege in aantal Franse steden

De extreem rechtse partij, Front National, heeft bij de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk in veel steden waar het de zinnen op had gezet, gewonnen. Dat blijkt uit de voorlopig eerste uitslagen. Ook de centrum-rechtse UMP wint op veel plaatsen. De Parti Socialiste, van president Hollande, verliest fors.

In een aantal steden werd Front National de grootste partij: de burgemeesterskandidaten haalden de meeste stemmen in onder andere Villeneuve-sur-Lot, Beziers, Fréjus, Perpignan en Avignon. In Hénin-Beaumont werd de FN-kandidaat met 51 procent van de stemmen zelfs in één keer gekozen.

Bij de laatste lokale verkiezingen in 2008 deed Front National nog mee in 119 gemeenten. Nu doet de extreem-rechtse partij mee in meer gemeenten dan ooit: 597 (van de circa 36.000 gemeenten die Frankrijk rijk is). De partij verwacht in 15 plaatsen de burgemeester te leveren en rekent op ten minste 1.000 raadsleden. In totaal heeft de partij zo’n 6 procent van de stemmen voor zich weten te winnen.

Het Franse kiesstelsel met twee rondes pakt voor Front National vaak verkeerd uit. De Franse premier Ayrault roept dan ook op tot een ‘Front Républicain’, om te voorkomen dat de partij in de tweede ronde op 30 maart verkozen wordt. Hij hoopt dat de linkse kiezers in de tweede ronde op een centrum-rechtse kandidaat (UMP) stemmen, als die tegenover een FN-kandidaat staat. UMP gaat niet mee in Ayraults pleidooi omdat de partij in 2017 de FN-kiezers nodig heeft bij de presidentsverkiezingen.

NRC: Front National boekt historische zege in aantal Franse steden

France 24: Historic gains for France’s far-right in local elections

cc-foto: Remi Noyon

Geef een reactie

Laatste reacties (17)