Laatste update 13:27
30

Extreem-rechtse Front National verdeeld: Le Pen vs Le Pen

De Franse rechts-extremistische partij Front National gerund door de familie Le Pens lijkt steeds meer verdeeld te raken. De voorzitter Marine Le Pen heeft niet alleen onenigheid met haar conservatievere nichtje Marion Maréchal-Le Pen maar zag zich genoodzaakt voor het eerst publiekelijk te reageren op een dispuut tussen haar familielid en vice-voorzitter Florian Phillipot over abortus.

Het conflict begon toen Marion Le Pen vorige week zich weer eens tegen de partijidealen keerde. Ze sprak zich uit tegen de 36-urige werkweek, eist dat haar anti-semitische grootvader Jean-Marie Le Pen terugkeert binnen de partij en is vooral fel tegen het vergoeden voor abortus door de overheid.

De door conservatief katholieken gesteunde Maréchal-Le Pen kreeg het aan de stok met Phillipot en uitte haar ongenoegen over haar tante die te veel van standpunt zou veranderen wat abortus betreft. Marine Le Pen moest zich tussenbeide mengen en koos partij voor de vice-voorzitter. Die laatste noemde Maréchal-Le Pen ‘die persoon die alleen staat in haar standpunten en haar boekje te buiten gaat’.

Naast de interne verdeeldheid is er ook onduidelijkheid over de te varen koers met de conservatieve presidentskandidaat François Fillon die een grote concurrent is. Volgens politicoloog Joel Gombin weet Front National niet of ze hem van links of rechts moeten aanvallen. De ruzies onderling maken het nog duidelijker dat de partij aan het imploderen is.

Er zijn twee totaal verschillende opvattingen over hoe om te gaan met Fillon. Maréchal-Le Pen ziet Fillon als een strategische bedreiging voor het Front National, want hij is aan het jagen op hun terrein, wat vragen opwerpt met name over standpunten die te maken hebben met moreel conservatisme. Philippot is van mening dat dit een grote kans is om de kloof tussen globalisten en patriotten te onderstrepen, zoals hij het definieert … Het is duidelijk dat, Marion nu een kans ziet om haar visie met meer kracht op te leggen.

Bron: Politico

Geef een reactie

Laatste reacties (30)