Laatste update 17:30
120

Extreem-rechtse Norbert Hofer verliest, Oostenrijk krijgt groene president

2016-05-22 21:56:39 epa05324053 Presidential candidate Alexander Van der Bellen (C), supported by the Green Party, speaks to supporters as he celebrates at the Palais Auersperg after the Austrian presidential elections run off in Vienna, Austria, 22 May 2016. EPA/FLORIAN WIESER

Het was een close call, tot zondagavond gingen de extreem-rechtse Norbert Hofer en de groene liberaal Alexander Van der Bellen nek aan nek in de Oostenrijkse presidentsverkiezingen. Tot diep in de nacht werden de stemmen geteld, maar maandagmiddag werd eindelijk de uitslag bekend: Hofer verloor, Oostenrijk krijgt een de groenlinkse liberaal Van der Bellen als nieuwe president.

Zondagavond lag Hofer, van de extreem-rechtse partij FPÖ, nog nipt voor op Van der Bellen. Maar uiteindelijk wist Van der Bellen dankzij de briefstemmen, zo’n twaalf procent van de stemmen gaat via brief in Oostenrijk, een meerderheid te behalen.

De verkiezingsstrijd was in Oostenrijk al tot ‘Wahlkrimi’ – (verkiezings-thriller) gebombardeerd omdat de nek-aan-nek-race zo duidelijk maakte hoe verdeeld het land is.

Van der Bellen is pro Europa en lid van de Groenen in Oostenrijk, Hofer is van de Oostenrijkse Vrijheidspartij en staat vooral bekend om zij uitlatingen tegen Europa en tegen vluchtelingen. Hofer voerde campagne met slogans als ‘Oostenrijk eerst’ en is tegen immigratie, open grenzen en ‘de elite’. Van der Bellen pleit juist voor Europese eenheid en open grenzen.

De verkiezingen zijn niet alleen in Oostenrijk maar ook in de rest van Europa met ingehouden adem gevolgd. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland. En ook in deze landen trekken de rechtse partijen zoals PVV en in Frankrijk Front National steeds meer stemmers.

Ceremoniële functie
Het presidentschap in Oostenrijk is overigens voornamelijk een ceremoniële functie, maar de president heeft wel de macht om het lagerhuis te ontbinden en zo nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De overwinning van Van der Bellen is trouwens voornamelijk te danken aan de vrouwelijke kiezers, zo blijkt uit deze grafiek:

Schermafbeelding 2016-05-23 om 17.04.15

 

Lees ook: ‘Oostenrijk verdeeld, helft kiest toch extreem-rechtse Hofer als president

Geef een reactie

Laatste reacties (120)