Laatste update 18:51
50

Extreemrechts doet aangifte vanwege redding van drenkelingen

Een extreemrechtse groepering die zichzelf de Identitaire Beweging noemt heeft in Duitsland aangifte gedaan tegen een organisatie die zich inzet mensen te redden van verdrinkingsdood op de Middellandse Zee. Volgens de racistische groepering zou de organisatie zich ‘schuldig maken’ aan ‘het binnensmokkelen van buitenlanders’.

Het gaat om de organisatie ‘Mission Lifeline’ die een boot wil kopen om deze zomer drenkelingen te helpen op de Middellandse Zee. Ze moesten daarvoor 240.000 euro ophalen, en hebben inmiddels 190.000 euro opgehaald. Bemanningsleden voor de boot zijn al actief op boten van andere hulporganisaties. Een van de bestuurders van de organisatie noemt de beschuldiging absurd en vindt hem met de haren erbij gesleept.

Volgens de Verenigde Naties zijn tot nu toe in 2017 al meer dan 2.000 vluchtelingen in de Middellandse Zee verdronken of vermist geraakt. Sinds de zomer van 2015 zijn reddingsorganisaties erin geslaagd om tienduizenden mensen te redden van de verdrinkingsdood. Hulporganisaties zeggen het werk te verrichten dat de EU eigenlijk zelf zou moeten doen.

Extreemrechts blijft hardnekkig dit verhaal verdraaien en propaganda verspreiden waarin beweerd wordt dat dergelijke organisaties handlangers zouden zijn van mensensmokkelaars, of een ‘veerdienst’ zouden zijn voor vluchtelingen, die zouden zorgen voor een aanzuigende werking. Het bestaan van een dergelijke ‘aanzuigende werking’ werd in een recent rapport ontkracht. Ook zijn beschuldigingen van samenwerkingen tussen mensensmokkelaars en hulporganisaties meerdere keren door justitie in Italië tegengesproken.

Het Openbaar ministerie in Dresden bevestigt de aangifte, maar deze moet nog door de politie worden onderzocht. Daarna moet het OM nog beslissen of er uberhaupt genoeg grond is om er een zaak van te maken.

De extreemrechtse groepering die de aangifte deed, zamelde eerder al geld in om een boot of schip te huren om reddingsoperaties te hinderen. Onder de noemer ‘Verdedig Europa’ wilden ze liever dat mensen voor hun ogen verdronken dan dat ze gered zouden worden door de ‘vijanden van Europa’.

Bron: NOS

Lees ook:
‘Aanzuigend effect’ reddingsoperaties bootvluchtelingen bestaat niet
Extreemrechtse groep zamelt 50.000 euro in om redding bootmigranten te saboteren

Geef een reactie

Laatste reacties (50)