Laatste update 18:20
147

Extreemrechts groeit: meer geweld, meer uitingen

De AIVD concludeerde het al eerder, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigt de bevindingen in een nieuw rapport dat vandaag naar de Tweede Kamer gaat: extreemrechts is aan een opmars bezig in Nederland. Het aantal geweldsincidenten ging van 17 in 2013 naar 45 in 2016. Daarnaast krijgt de alt-right, een vergaarbak van onder andere nationalisten, antisemieten en racisten, steeds meer invloed onder vooral witte, hoogopgeleide mannen. Dit uit zich bijvoorbeeld door het ontstaan van clubs als Erkenbrand.

Hassan Bahara en Anieke Kranenberg schrijven in de Volkskrant hierover: “Een centraal thema is de ondergang van het ‘blanke ras’. De relatie tussen IQ en ras is ook een van de stokpaardjes van alt-right. Een belangrijke vertegenwoordiger van alt-right in Nederland is Erkenbrand. Via lezingen, conferenties en publicaties probeert de club het ‘rassenbewustzijn’ te vergroten. Het doel is om tot een voldoende kritische massa te komen die ook een homogene witte etnostaat wil nastreven.”

De NCTV ziet daarnaast een sterke toename van xenofobe uitingen op sociale media. Dit gaat steeds georganiseerder. Sinds PVV-leider Geert Wilders de hashtag #kominverzet lanceerde, wordt die kreet gebruikt door allerlei groeperingen die zich bezig houden met anti-islamitische of extreemrechtse acties, zoals Identitair Verzet of PEGIDA. In het rapport wordt de zorg uitgesproken dat eenlingen zouden kunnen radicaliseren onder invloed van maatschappelijke discussies over bijvoorbeeld Zwarte Piet of het slavernijverleden van Nederland.

Foto: Oscar Brak

Geef een reactie

Laatste reacties (147)