56

Extreemrechts rukt op in hoogste kringen Japan

Topman publieke omroep noemt oorlogsmisdaden WO II verzinsel

De Japanse schrijver en tv-bons Naoki Hyakuta beweerde deze week in een speech dat het beruchte bloedbad van Nanking van 1937 nooit heeft plaatsgevonden. “De Amerikanen hebben dat verzonnen om de eigen oorlogsmisdaden te verdoezelen”, aldus Hyakuta. Bij het bloedbad dat van 13 december 1937 tot begin februari 1938 duurde, kwamen zo’n 300.000 mensen om het leven. Onzin, aldus Hyakuta.


Door de uitspraken van Hyakuta lijkt Japan af te stevenen op een diplomatieke rel. Niet alleen werd de schrijver onlangs door de regering benoemd als bestuurder bij de Japanse nationale tv-omroep NHK, Hyakuta is ook goed bevriend met de Japanse premier Shinzo Abe. De gewraakte speech hield hij tijdens een campagne voor een extreemrechtse kandidaat voor het gouverneurschap van Tokio.

De Amerikaanse ambassade in Tokio heeft de uitspraken inmiddels veroordeeld. “De suggesties zijn belachelijk. We hopen dat mensen in verantwoordelijke posities in Japan en elders in de wereld dergelijke uitspraken vermijden om te voorkomen dat spanningen in de regio worden aangewakkerd”, aldus een woordvoerder van de ambassade.

Volgens Hyakuta probeerde de Verenigde Staten oorlogsmisdaden als de bombardementen van Hiroshima en Nagasaki te verdoezelen door het bloedbad van Nanking te verzinnen.

Hoogleraar Aziatische studies aan de Temple University Tokio verklaart tegenover Time Magazine dat de regering van premier Abe Japan wil neerzetten als het ware slachtoffer van de Tweede Oorlog. Het aanstellen van Hyakuta als bestuurder en zijn uitspraken, zijn hiermee in lijn. Kingston:

Dit zijn Abe’s trawanten, zij zijn het eens met zijn revisionistische opvattingen, en nu geeft hij ze posities van macht en invloed. Wat ze niet beseffen is dat de rechtse revisionisten niet veel mensen in Japan kunnen overtuigen. Ook zijn ze niet overtuigend naar mensen buiten Japan toe. Het enige dat ze doen is het creëren van een groot diplomatiek probleem.”

Geef een reactie

Laatste reacties (56)