Laatste update 15:03
2

Extreemrechts symbool Pepe the Frog uit protest gedood door bedenker

Pepe the Frog, de kikker die inmiddels symbool staat voor de zogenaamde Alt-Right-beweging, is symbolisch om zeep geholpen door zijn bedenker. Artiest en kinderboekenauteur Matt Furie wil niets meer met zijn creatie te maken hebben, nu extreemrechts ermee aan de haal is gegaan.

Pepe ontstond in 2005 op het sociale netwerk MySpace, als onderdeel van Furies stripserie “Boy’s Club”. De laatste jaren was Pepe the Frog door gebruikers van internetfora als Reddit en 4Chan al losgeweekt uit de oorspronkelijke context, en omgevormd tot dankbaar onderwerp van memes. Tijdens de Amerikaanse presidentscampagnes sloeg Pepe echter een compleet andere weg in, toen het stripfiguur werd gekaapt door de extreemrechtse Alt-Right die zich in groten getale achter Donald Trump schaarde.

In september vorig jaar bestempelde de Amerikaanse Anti-Defamation League – een organisatie die zich bezighoudt met de bestrijding van onder meer antisemitisme – Pepe al als racistisch symbool. Matt Furie probeerde daarop zijn creatie nog te redden met de actie “Save Pepe”, waarmee hij probeerde zoveel mogelijk ‘vriendelijke, vreedzame’ versies van de kikker te verspreiden in een poging de extreemrechtse variant te verstikken.

Die pogingen liepen op niets uit en dus gooit Furie nu de handdoek in de ring en maakt hij een einde aan het leven van Pepe. In een korte strip is de kikker te zien in een open kist, omringd door zijn rouwende medepersonages uit de Boy’s Club. Na een half jaar lang geprobeerd te hebben zijn kikker te rehabiliteren, was dit voor Furie de laatste manier om de controle over Pepe terug te krijgen. Of, zoals Comic Book Resources het omschrijft:

‘Hoewel het niet waarschijnlijk is dat het overlijden van Pepe extremisten ervan weerhoudt met hem aan de haal te gaan, is dit voor Furie de meest effectieve manier om zijn personage terug te krijgen. Pepe’s ziel is terug bij zijn bedenker. Rust in vrede.’

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (2)