Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechts Vox probeert uitgever satirisch tijdschrift te intimideren

  •  
07-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
voxfascisten
De Spaanse extreemrechtse partij Vox ligt onder vuur na een verkapte bedreiging aan het adres van de hoofdredacteur/uitgever van het satirische tijdschrift El Jueves.
Het blad adviseert om standaard twee meter afstand te houden van nazi’s en beeldt de leiders van Vox bij voorkeur af met onderbroeken met hakenkruizen. Voor Vox (een zusterpartij van het Nederlandse JA21) reden om in de bekende extreemrechtse slachtofferrol te kruipen en de uitgever op Twitter te verwijten “op dagelijkse basis haat te verspreiden tegen miljoenen Spanjaarden”. Het bericht ging vergezeld van een foto van de uitgever, en bevatte de naam van de straat waar de redactie is gevestigd. “Mogelijk kunnen mensen hem aanspreken op zijn verantwoordelijkheid als ze hem het kantoor zien verlaten.”
Reporters without Borders (RSF), een organisatie die opkomt voor journalisten en persvrijheid, vindt dat Vox daarmee alle grenzen heeft overschreden. Ook vanuit de politiek wordt de intimidatiepoging van Vox veroordeeld. “Ze haten humor. Ze haten intelligentie”, schrijft de socialistische parlementariër José Zaragoza in een reactie.
Het publiceren van adresgegevens en andere persoonlijke informatie (doxing) is populair in extreemrechtse kringen waar men vaak moeite heeft om een discussie op argumenten te winnen.
Enkele dagen geleden verspreidde de advocaat van de Belgische afdeling van Viruswaanzin nog het adres van viroloog Marc van Ranst, die het op Twitter om de haverklap aan de stok heeft met corona-ontkenners en extreemrechtse politici.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.