42

Extreemrechts zet besmettelijke ziekten in als wapen tegen immigratie

Front National en PVV willen landen met ebola isoleren, Ukip wil migranten met hiv weigeren aan de grens

De ebola-uitbraak in West-Afrika wordt door extreemrechtse partijen gebruikt om angst te zaaien over vluchtelingen uit die landen en om hun xenofobische politiek door te drukken. Zo pleitte Marine Le Pen, leider van het Franse Front National, er deze week voor om alle luchtverbindingen verbreken tussen Frankrijk en de “vier landen die het meest getroffen worden door de ebola-epidemie”.

Hoewel Marine Le Pen haar woorden zorgvuldiger kiest, doen haar woorden sterk denken aan die van haar vader Jean Marie, oprichter en erevoorzitter van le Front National. Die zei in mei nog letterlijk over het ‘migrantenprobleem’:

Monsieur Ebola kan dat in 3 maanden voor ons oplossen. Het is nog niet te laat, het is nog altijd niet te laat.

De PVV pleit net als het Font National voor resticties van het luchtverkeer en zei deze week in de Tweede Kamer:

De PVV is daarom van mening, dat de regering meer moet doen: namelijk de reisbewegingen tussen het Ebolagebied in West-Afrika en Nederland zo veel mogelijk beperken. Wat hier niet binnenkomt, kan ons ook niet met Ebola besmetten.

Naast ebola wordt ook hiv door xenofobische partijen aangewend als argument om mensen de toegang tot het land te ontzeggen. Nigel Farage van het Britse Ukip noemde deze week het weigeren van mensen die hiv-positief zijn ‘een goede start‘. Gevraagd naar wat voor soort mensen wel toegestaan zou moeten worden om naar Groot-Brittannië te emigreren zei hij:

Mensen die geen hiv hebben, om eerlijk te zijn. Dat is een goede start. En mensen die iets kunnen. Dat is wat (Groot-)Brittannië zou moeten doen.

De woorden van Farage wekten veel woede op, onder anderen bij Aidsorganisaties die vonden dat Farage een ‘nieuw niveau van onwetendheid’ had getoond en zich ‘oprecht zou moeten schamen’.

Eerder omschreef de Europese collega van Farage, Le Pen senior, hiv aids al als: 

Een plaag die onder meer Frankrijk bedreigt. Een plaag die het gevolg is van morele decadentie, maar ook van het loslaten van de grenzen waardoor hiv/aids en andere besmettelijke ziekten vrijelijk kunnen reizen.

Cc-foto: Ernest Morales

Geef een reactie

Laatste reacties (42)