Laatste update 22:58
88

Extreemrechtse AfD opent aanval op 16-jarige Greta Thunberg

De AfD, een extreemrechtse Duitse partij, heeft de Zweedse tiener Greta Thunberg tot doelwit gekozen. Greta is de drijvende kracht achter het scholierenprotest tegen de vernietiging van de planeet. AfD probeert net als extreemrechtse partijen in andere landen burgers angst aan te jagen voor een nieuwe vijand: klimaatmaatregelen.

Onderzoekers van Greenpeace Unearthed en de antiterreurorganisatie Institute of Strategic Dialogue (ISD) hebben vastgesteld dat de AfD het afgelopen jaar bijna duizend propagandaberichten op social media plaatsten tegen klimaatacties. Een groot deel daarvan was gericht tegen Greta persoonlijk. De tiener die aan autisme lijdt, werd uitgemaakt voor oplichtster en “geestelijk gehandicapt” genoemd.

HLN schrijft:

In aanloop naar de Europese verkiezingen eind deze maand nemen de aanvallen van de AfD op de Zweedse tiener nog meer toe. Op Facebook vergeleek AfD-politicus Martin Schiller in een ondertussen weer verwijderde post Thunberg zelfs met de Hitlerjugend (een Duitse nazi-jeugdbeweging die aan het eind van WOII ophield te bestaan). Maximalian Krah, AfD-kandidaat voor de Europese verkiezingen, riep haar op om hulp te zoeken voor haar “psychose”. Op Facebook omschrijven AfD-leden Thunberg ook meermaals als leider van een sekte. In berichten worden regelmatig termen gebruikt als ‘CO2Kult’ (CO2-sekte), ‘Klimawandelpanik’ (klimaatveranderingspaniek) en ‘Klimagehirnwäsche’ (klimaatbrainwashing). Tijdens klimaatbetogingen delen leden van de AfD flyers uit waarop de klimaatverandering als onzin wordt afgedaan.

In de Duitse Bundestag opent de partij de aanval op klimaatbeleid met een symposium in samenwerking met het Europees Instituut voor Klimaat en Energie (EIKE) dat banden heeft met conservatieve groepen in de VS. Net als bijvoorbeeld het Forum voor Democratie wil AfD dat de samenleving afhankelijk blijft van fossiele energie afkomstig uit onder andere Saoedi-Arabië en Rusland. De conferentie wordt medegefinancierd door het Heartland Institute, een beruchte Amerikaanse lobbyclub van de fossiele energie-industrie die zich richt op het zaaien van twijfel over klimaatverandering om zo de publieke opinie te beïnvloeden, schrijft The Guardian.

Een groot probleem voor de fossiele lobby is dat steeds meer burgers de noodzaak van klimaatbeleid inzien.

cc-foto: Europees parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (88)