Laatste update 22 juli 2016, 09:27
159

Extreemrechtse ‘burgerwacht’ jaagt in Nederland op asielzoekers

Update 21 juli

Verschillende media, waaronder Joop.nl, meldden dat de Soldiers of Odin een asielzoeker in elkaar had geslagen. Omdat de leden van de extreem-rechtse groepering een bebloede man aan de politie leverden, leek het alsof zij hem aangevallen hadden. Dat blijkt nu niet het geval te zijn geweest. Volgens de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Oldambt is de vluchteling niet mishandeld door burgerwacht Soldiers of Odin. De man zou gewond zijn geraakt zijn tijdens een gevecht in een bar van de vorige nacht. Hij zou op de desbetreffende avond geen strafbare feiten gepleegd hebben maar wel eerder verdacht zijn van een aanranding. Dit meldt de Volkskrant.

RTV Noord meldt:

De asielzoeker heeft wel een 12-jarig meisje lastiggevallen, maar daarbij zijn geen strafbare feiten gepleegd. De asielzoeker vroeg aan het meisje of ze met hem mee wilde gaan. Daarop wilde ze met de fiets wegfietsen, maar hij hield haar tegen door haar fiets vast te pakken. De meid slaagde er alsnog in om weg te komen. Volgens het Openbaar Ministerie is er weliswaar sprake van ongepast gedrag, maar is het gedrag van de man niet strafbaar. Daarom heeft de politie besloten de asielzoeker niet te vervolgen. Hij wordt wel voor een ander geval van aanranding verdacht. Dat zou enkele dagen eerder zijn gebeurd. Die zaak is nu in onderzoek.

Eerder:

De PvdA heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de straatpatrouilles die de extreem-rechtse groep houdt. Ook gaat de burgemeester Pieter Smit met de bende in gesprek.

De politie in Winschoten kreeg gisteren een melding binnen van een asielzoeker uit het azc in Oude Pekela die vrouwen zou lastig hebben gevallen. Eenmaal aangekomen troffen zij een man aan die in elkaar geslagen was. Door wie wilde hij niet zeggen en hij wilde ook geen aangifte doen.

Op de Facebookpagina van de Nederlandse afdeling van de extreemrechtse ‘Soldiers Of Odin’ claimt de zelfbenoemde burgerwacht de man geweldloos te hebben aangehouden en overgedragen aan de politie. De politie verklaart in het AD echter:

Na een melding zijn wij ter plaatse gekomen. Daar troffen we een in elkaar geslagen man aan. Van leden van de Soldiers of Odin was echter geen sprake. De man is dus niet overgedragen door de groep.

Ook heeft geen enkele vrouw bij de politie aangifte of melding gedaan van aanranding of misbruik door de betreffende man. Wel zou hij in verhoor met politie hebben aangegeven een praatje te hebben willen maken, waarna hij is vrijgelaten.

Omdat de man niet wilde zeggen wie hem mishandeld heeft wordt Odin officieel niet verdacht van een strafbaar feit. Volgens het AD zegt een woordvoerder van politie de acties zelfs te ‘waarderen’:

We juichen de observaties alleen maar toe, maar ze moeten niet voor eigen rechter gaan spelen. Op dat moment gaat het te ver en grijpen we in.

Hoewel Soldiers of Odin zegt burgers te willen beschermen, werd de leider van de Finse moederpartij, Mika Ranta, in mei nog veroordeeld voor mishandeling. Ook heeft hij banden met met racistische en nazistische groepen. De Finse groep kwam in maart onder vuur nadat een ‘aanhouding’ van iemand die meerdere jonge meisjes seksueel geintimideerd zou hebben compleet gelogen bleek.

De leiders van de Nederlandse tak van Soldiers of Odin zijn volgens anti-extreem-rechtse onderzoeksgroep Kafka eveneens bekende gezichten uit de neonaziscene. De Volkskrant schrijft:

De leider van de Groningse afdeling van Soldiers of Odin post op zijn Facebookpagina NSB-propagandapamfletten. Onder een bericht over vluchtelingenopvang in Beerta reageert hij met: ‘Gewoon een bom erop.’

Lees ook op Joop:

Frontman Pegida Nederland jaagt in Bulgarije op vluchtelingen

Extreemrechtse knokploeg niet welkom in Ede

Afbeelding: screenshot Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (159)