28

Extreemrechtse Europese fractie van PVV smeet half miljoen over de balk

De extreemrechtse fractie in het Europees Parlement (EP) waar ook de PVV deel van uitmaakt, heeft in 2016 bijna een half miljoen euro onterecht gedeclareerd. Dat blijkt uit een rapport van accountantskantoor EY en een brief van het Budgetcomité van de EU. De fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF) besteedde dat geld onder meer aan flessen champagne, cadeautjes en buitensporig dure etentjes.

Van de in totaal 546.382 euro die of onterecht gedeclareerd is, of waarvan de bonnetjes spoorloos verdwenen zijn, wil het Budgetcomité dat 477.780 alsnog wordt verantwoord. Zo niet, dan moet de fractie elke euro terugbetalen. PVV-afgevaardigde Auke Zijlstra liet volgens het rapport voor 5000 euro documenten inbinden en verzenden aan vijftig personen.

Naast de PVV bestaat de ENF-fractie uit onder andere het Belgische Vlaams Belang, het Italiaanse Lega, de Duitse AfD en het Franse Front National. Die laatste partij werd eind vorig jaar ook al door de Franse justitie in staat van beschuldiging gesteld wegens misbruik van Europese subsidies. Frontvrouw Marine Le Pen gaf partijleden op papier goedbetaalde nepbaantjes als assistent in het Europees Parlement. Het geld dat daarvoor door het EP beschikbaar werd gesteld, werd door Le Pen gebruikt om de salarissen van mensen op het Franse hoofdkantoor van Front National te betalen. Daarbij ging het om een bedrag van zo’n 5 miljoen euro.

Bron: NOS / beeld: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (28)