Laatste update 23:30
28

Extreemrechtse forumbezoekers zinspelen op rassenoorlog

Ondanks legden Hassan Bahara en Annieke Kranenberg radicalisering op YouTube in kaart. Nieuw onderzoek van het tweetal heeft schokkende informatie naar boven gehaald uit de smerigste riolen die het internet ‘rijk’ is. Zo blijken de beelden van de aanslag in Christchurch veelvuldig te worden gedeeld en becommentarieerd op extreemrechtse fora als Gab en 8chan. Ook in appgroepen op Telegram zijn de galgenhumor en racistische opmerkingen niet van de lucht.

Dé vraag die het meest centraal staat in de meeste chats is wanneer er een rassenoorlog uitbreekt. Zo wordt er openlijk gehoopt op veel slachtoffers na aanslagen en omschreef een anonieme gebruiker op 8chan de video van Christchurch als ‘een onbeschrijfelijke sensatie die zich door zijn lijf verspreidde’. De onbekende omschreef het gevoel dat hij kreeg toen hij naar ‘een witte man keek die op brute wijze vreemde indringers in onze landen afslachtte’.

Binnen een minuut nadat het nieuws over de aanslag in Utrecht naar buiten is gekomen zinspeelt een ander openlijk op veel doden. De dader Gökmen T. wordt zelfs geprezen met de woorden ‘Iedereen, bedank deze slimme Turk even voor vanavond. Hij heeft zijn vrijheid gegeven voor de onze.’

De verkiezingswinst van Thierry Baudets Forum voor Democratie wordt tot diep in de nacht gevierd op het forum, schrijven Bahara en Kranenberg:

De toespraak wordt door de alt-rightachterban overduidelijk opgevat als een wit-nationalistische boodschap. Vooral Baudets verwijzing naar ‘onze boreale wereld’ die wordt ‘kapot gemaakt’ kan op veel enthousiasme rekenen. Boreaal, naar de Griekse god van de noordenwind Boreas, verwijst in een politieke context naar de oorspronkelijke, witte en christelijke wortels van autochtone Europeanen.

Cc-foto: Margaret Weir

Geef een reactie

Laatste reacties (28)