52

Extreemrechtse Griekse politicus deelt vuistslag uit in tv-show

Ilias Kasidiaris explodeerde toen Syriza-lid Rena Dourou refereerde naar de rechtszaak over partij betrokkenheid bij gewelddadige aanvallen op immigranten

Griekenland werd vanochtend wakker met vechtende politici op de televisie. De extreemrechtse Ilias Kasidiaris van de Gouden Dageraad ontvlamde toen hij onder druk werk gezet door Liana Kanelli van de Communistische Partij en Rena Dourou van de linkse partij Syriza. Dourou kreeg een glas water naar haar hoofd gesmeten. Kanelli moest zich meerdere keren met handen en armen verdedigen tegen een aantal ferme klappen van Kasidiaris.

De meeste Griekse zenders staan op zwart of zenden herhalingen uit omdat journalisten niet meer betaald worden vanwege de financiële crisis. Donderdagochtend werden de kijkers getrakteerd op een product van de verhitte politieke machtsstrijd.

Kasidiaris explodeerde nadat Dourou in het debat refereerde aan de rechtszaak die tegen de extreemrechtse partij loopt. Medewerkers van de tv-show probeerden de politicus naderhand nog tot bedaren te brengen, maar Kasidiaris verliet de studio. Dourou en Kanelli hebben aangifte gedaan waardoor Kasidiaris nu een arrestatiebevel aan zijn broek heeft hangen.

De Gouden Dageraad die door velen het neo-Nazi label krijgt opgeplakt, maar het zelf ontkent, wordt er van beschuldigd achter gewelddadige aanvallen te zitten jegens immigranten. De rechtbank stelde een rechtszaak tegen de Gouden Dageraad gisteren uit tot 11 juni.

De extreemrechtse partij won bij de eerste Griekse verkiezingen begin mei 7 procent van de stemmen. Het is voor het eerst sinds de militaire junta in 1974 dat een extreemrechtse partij is vertegenwoordigd in Griekenland. Gouden Dageraadleider Nikos Michaloliakos is een Holocaustontkenner. Hij twijfelt aan het aantal omgekomen joden tijdens de Holocaust en ontkent dat er gaskamers waren in Auschwitz. 

RTE News: Greek Golden Dawn MP Ilias Kasidiaris punches female rival on live TV debate

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)