Laatste update 20:39
141

Extreemrechtse groep zamelt 50.000 euro in om redding bootmigranten te saboteren

Leden van de zogeheten Identitaire Beweging, een verzameling extreemrechtse groeperingen uit verschillende Europese landen, hebben in amper twee weken via crowdfunding 50.000 euro bijeengebracht. Met het geld willen ze onder de noemer ‘Verdedig Europa’ een boot of schip huren waarmee ze reddingsoperaties op de Middellandse Zee gaan hinderen. Die reddingswerkzaamheden worden uitgevoerd door humanitaire organisaties als SOS Méditerranée die te hulp schieten om te voorkomen dat migranten met gammele bootjes op zee verdrinken. De mensenredders worden door de extreemrechtse activisten bestempeld als ‘vijanden van Europa’. Het geld wordt onder andere geworven via de trollensite 4Chan, een favoriete hangplek voor extreemrechts.

De extreemrechtse actievoerders claimen in mei een schip van een humanitaire organisatie met succes gehinderd te hebben tijdens het verlaten van de haven Catania op Sicilië. De Italiaanse kustwacht kwam uiteindelijk tussenbeide.
De mensenredders zijn er sinds de zomer van 2015 in geslaagd tienduizenden mensen van de verdrinkingsdood te redden. Voordat ze in actie kwamen, lieten duizenden migranten het leven op zee. Extreemrechts verdraait dat verhaal en verspreidt propaganda waarin ze bewerend dat de mensenredders handlangers zijn van de mensensmokkelaars.

De Identitaire Beweging kenmerkt zich onder meer door het voeren van acties die gericht zijn op het trekken van aandacht. Zo werd in Oostenrijk een theatervoorstelling verstoord. Ook in Nederland zijn ze actief.

Bronnen: The Guardian, VRT, InfoMigrants.

cc-foto: Irish Defence Forces

Geef een reactie

Laatste reacties (141)