Laatste update 15:50
16

Extreemrechtse knokploeg blijkt kweekvijver voor partij Le Pen

Marine Le Pen heeft de naam van haar partij Front National gewijzigd als onderdeel van haar inspanningen het imago van de extreemrechtse partij te hervormen en aanvaardbaarder te maken voor Franse kiezers. Uit een reportage van Al Jazeera waarbij met een verborgen camera opnamen zijn gemaakt, blijkt echter dat de partij nauwe banden onderhoudt met Generation Identitaire (GI), een extreemrechtse jongerenbeweging die als doel heeft het verdrijven van moslims en immigranten uit Europa en daarbij fysiek geweld niet schuwt.

Een verslaggever van Al Jazeera wist toegelaten te worden tot de GI-afdeling in Lille. De leden komen samen in een voor het publiek afgesloten deel van een café, de Citadel genoemd. De aanwezige leden praten vrijuit over de gewelddadigheden die ze verrichten. Zo vertelt een van de leden, niet wetend dat hij gefilmd wordt, dat hij samen met enkele andere GI-leden ’s avonds op straat een groep jongens van Arabische afkomst tegenkomt, ‘grote flessen wodka in hun hand’. Trots vertelt de GI’er hoe hij en zijn maten de jongens aanvielen waarbij hijzelf een van hen zijn neus brak. ‘Het bloed spoot eruit’, vertelt hij. Ook schept hij erover op dat toen de jongens wegrenden, de GI’ers midden op straat ‘sieg heil’ achter hen aan riepen.

Het Generation Identitaire heeft zijn oorsprong in Frankrijk, maar kent inmiddels vertakkingen door heel West-Europa. In Nederland en België noemt de groep zich ook wel het Identitair Verzet. De groep streeft naar een ‘blank Europa’ en verzet zich tegen ‘niet-Europese indringers’. Met name moslims en Afrikaanse migranten moeten het ontgelden. GI houdt zich naar eigen zeggen bezig met ‘het trainen van jongeren en toekomstige leiders’. Die training is zowel ideologisch als fysiek, in voorbereiding op een daadwerkelijke (gewapende) strijd. In Nederland kwamen de leden in het nieuws onder meer door het beklimmen van moskeedaken en het daar ophangen van islamofobe spandoeken en door het van buitenaf vergrendelen van een asielzoekerscentrum. De Franse afdeling werd in de zomer van 2017 wereldnieuws toen een groep aangevoerd door leider van de landelijke GI-organisatie Jean-David Cattin op de Middellandse Zee schepen dwarszat die overboord geslagen vluchtelingen probeerden te redden en veilig aan land te zetten.

Hoewel de groep dus afdelingen kent in de rest van Europa, wordt Frankrijk gezien als ‘het front’. Behalve dat de groep in Frankrijk is ontstaan, heeft dat er ook mee te maken dat Frankrijk de grootste moslimgemeenschap van Europa heeft. Ook heeft Frankrijk in de laatste jaren te maken gehad met de grootste terreuraanslagen in Europa uit radicaal-islamitische hoek. Op de verborgen camerabeelden is te horen en zien hoe de identitairen spreken over vergeldingsaanvallen. Een van hen noemt bijvoorbeeld de Wazemmes markt in Lille, een markt waar veel Franse moslims boodschappen doen. Hij zegt zijn moeder te zullen waarschuwen niet naar de markt te gaan, waarna hij er een bloedbad zal aanrichten, een die de aanslag op Charlie Hebdo zal doen verbleken: ‘Als je daar op zondag met je auto doorheen rijdt zal het chaos worden.’

De leider van GI in Lille, Aurelien Verhassel, zegt dat leden zich in het verleden misschien wel schuldig hebben gemaakt aan fysiek geweld, maar dat de groep dat nu actief bestrijdt. Volgens hem worden nieuwe leden aan een strenge screening onderworpen om zo ‘de gekken’ buiten de deur te houden. Dat is nodig, zo zegt hij, omdat GI als serieuze politieke beweging gezien moet worden. Dat betekent overigens niet dat de groep ook daadwerkelijk politiek actief wil zijn. In plaats daarvan fungeert GI als een kweekvijver voor een bestaande partij, namelijk de partij van Marine Le Pen, het voormalige Front National dat inmiddels is omgedoopt tot Rassemblement National, een naam die geleend is van een partij die in het verleden collaboreerde met de nazi’s: het Rassemblement National Populaire, opgericht in 1941 door Marcel Déat om ‘het ras te beschermen en het Derde Rijk te omarmen’. GI-leden met politieke ambities worden aangespoord actief te worden voor het Rassemblement National.

De binding met die partij is niet eenzijdig, zo blijkt ook uit het onderzoek van Al Jazeera. Hooggeplaatste partijleden organiseren ontmoetingen met leiders van Generation Identitaire om plannen en ideeën uit te wisselen. Die contacten worden onder andere gelegd door Sebastien Chenu, woordvoerder van het Rassemblement National (RN) en tevens parlementslid. Dit alles gebeurt in het geheim, openlijk laat het RN niet doorschemeren dat er warme banden bestaan met de identitairen. Overigens zeggen de identitairen op de verborgen camera dat ze weigeren om alleen en op niet-openbare plekken af te spreken met Chenu omdat hij homoseksueel is.

Dat de geveinsde geweldloosheid een farce is, blijkt behalve uit de verhalen die de identitairen zelf vertellen, ook uit videobeelden die door de journalist van Al Jazeera zijn gemaakt. Te zien is hoe enkele GI-leden op straat een jonge vrouw van Noord-Afrikaanse afkomst tegenkomen en haar lastigvallen. Wanneer de vrouw zich niet laat wegjagen, krijgt ze een harde duw. ‘Bij Mekka, raak me niet aan,’ roept ze. De identitairen reageren met ‘Wat Mekka? Fuck Mekka’, waarna een van hen op de vrouw begint in te slaan. ‘Meisje of geen meisje, het zijn maar Arabieren,’ zegt hij daarna lachend. Ook schept hij erover op dat ze ‘het echt gevoeld’ moet hebben, omdat zijn hand pijn doet.

Uit de vele gesprekken die door Al Jazeera zijn opgenomen wordt duidelijk dat achter het extreemrechtse Rassemblement National een knokploeg schuilgaat waarvan de leden niet alleen vechtpartijen uitlokken en zich schuldig maken aan mishandeling, maar ook fantaseren over het plegen van terreuraanslagen. ‘De dag dat ik te horen krijg dat ik terminaal ben,’ zegt een van hen op camera, ‘neem ik een wapen en richt ik een bloedbad aan. Als ik dan toch doodga, dan maar door een politiekogel.’ Als hem wordt gevraagd wie het doelwit van dat bloedbad moet worden, antwoordt hij: ‘Een moskee of zo, whatever.’

Bekijk hieronder de volledige reportage:

Geef een reactie

Laatste reacties (16)