Laatste update 13:00
37

Extreemrechtse leden UKIP geschorst voor aanval op boekwinkel

Drie leden van UKIP zijn door die partij geschorst na de aanval op de socialistische boekhandel Bookmarks, in het centrum van Londen. Dit meldt The Guardian. Uit een verklaring van Tony McIntyre, de voorzitter van de partij, blijkt dat het gaat om Elizabeth Jones, Luke Nash-Jones en Martin Costello. Gedurende een onderzoek naar het incident blijven ze sowieso verbannen.

Twaalf mensen liepen de winkel binnen, net voor sluitingstijd, riepen extreemrechtse leuzen, gooiden boeken op de grond en verscheurden tijdschriften. Een van de groep droeg een Trump-masker. De rest is allemaal gefilmd. Een woordvoerder van Stand up to Racism reageerde als volgt: ‘Het aanvallen van een boekwinkel laat zien dat ze niet de verdedigers van het vrije woord zijn die ze beweren te zijn.’

De UK Independence Party (UKIP) is uitgesproken anti-Europa. Onder de toenmalige leider Nigel Farage kozen Britten voor een Brexit, een vertrek uit de Europese Unie. Eigenlijk wil de partij terug naar een Groot Brittanië van een paar honderd jaar terug. Zo wil UKIP uit de interne Europese markt en daarvoor in de plaats een vrijhandelszone binnen het Britse Gemenebest. Interim-leider Gerard Batten pleitte er eerder dit jaar voor moslims een document te laten ondertekenen waarmee ze bepaalde passages uit de Koran afwijzen.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)