Laatste update 13:31
30

Extreemrechtse Oostenrijkse groep de bak in voor couppoging

Leden van de zogenaamde Staatenbund Österreich, een extreemrechtse groep die de staat Oostenrijk niet erkent, hebben gevangenisstraffen gekregen voor een poging het Oostenrijkse leger aan te sporen een coup te plegen. De zelfbenoemde president van de club, Monika Unger, verdwijnt 14 jaar achter de tralies. Haar assistent, een 71-jarige oud-agent, kreeg tien jaar opgelegd. De overige 12 medestanders kregen lagere straffen. Zo’n 450 agenten waren betrokken bij de aanhouding van de groep, in april 2017.

Unger en de overige leden van de groep zien Oostenrijk als een bedrijf. Opmerkelijk genoeg verdiende ze veel geld met haar eigen ‘staat’, dat ze als bedrijf leidde. Haar ‘Statenbond’ moest een soort extreemrechtse heilstaat worden, met eigen kentekenbewijzen en diplomatieke paspoorten. Ze stelt dat iedere burger een bankrekening heeft met miljarden euro’s, maar dat het bestaan daarvan geheim wordt gehouden, schrijft Trouw. Haar aanhang, 2700 leden en 20.000 sympathisanten, geloven deze bewering. Door bepaalde documenten te kopen bij de organisatie konden leden hun aanspraak op zo’n goed gevulde bankrekening bevestigen.

Complottheorieën behoren tot het gereedschap van iedere volksmenner en Unger voldoet volledig aan dat beeld. Zo verspreidde ze eind 2016 het gerucht dat al het ontroerend goed in Oostenrijk per 1 januari 2017 aan de Europese Unie zou vervallen. Een oplossing had ze gelukkig ook. Wie zijn of haar bezit zou inschrijven bij de Staatenbund Österreich kon dit voorkomen.

Dat de groep de Oostenrijkse wetten niet erkende is niet zo vreemd. Herbert Kickl, de extreemrechtse minister van Binnenlandse Zaken, zei deze week op televisie nog dat ‘het recht de politiek moet volgen.’ In Duitsland zijn vergelijkbare groepen, de Reichsbürger en de Selbstverwalter, in omvang verdubbeld binnen twee jaar tijd. Van de 19.000 leden worden bijna duizend mensen als extreemrechts beschouwd door de Duitse veiligheidsdiensten.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)